Gabriela Firea se implică în combaterea violenței domestice

Organizația de Femei a Partidului Social Democrat se va implica în combaterea violenței domestice. La Școala de Vară de la Mamaia, femeile social-democrate au decis înființarea "Pactului pentru protejarea femeilor de violența domestică și viol", o platformă deschisă tuturor partidelor. În acest sens, a fost înființată o comisie de lucru care va fi coordonată de senatorul PSD, Gabriela Firea.

"E timpul ca lupta împotriva violenței domestice să nu mai fie subiect, ci predicat! Subiectul vulnerabilității femeilor în fața violenței domestice și a violului a revenit în atenția opiniei publice din cauza terifiantului caz de la Vaslui, al elevei violate și ulterior supuse agresiunilor psihice de către autorii violului și de apropiații acestora.

Dincolo de dezbaterile mai mult sau mai puțin pătimașe pe marginea acestui subiect, derulate prin mass-media sau rețelele de socializare online și offline, rămâne un adevăr dureros: traumele victimelor sunt foarte greu sau chiar imposibil de înlăturat, indiferent dacă s-a înfăptuit sau nu actul de justiție, dacă agresorii au fost sau nu reclamați, au fost sau nu condamnați", precizează senatorul Gabriela Firea într-o declarație politică transmisă DC News.

Citește și: Femeile social-democrate pun piciorul în prag împotriva violenței domestice

"Desigur, în astfel de momente încărcate de emoție se vorbește despre înăsprirea pedepselor pentru astfel de fapte, ceea ce este cumva logic, pentru că se presupune că spectrul unei pedepse grele ar trebui să descurajeze comiterea faptei. Din pacate insa, mai ales in cazul agresiunilor domestice si al violurilor, faptuitorii sunt animati de impulsuri care pot fi numite oricum, numai rationale nu. Efectul preventiv al pedepselor nu functioneaza sau functioneaza intr-o masura mult prea mica.

Asupra acestui aspect, cel preventiv, ar trebui sa se concentreze, asadar, eforturile societatii. Iar pentru a rezolva o problemă avem nevoie în primul rând s-o identificăm, s-o definim. Să-i cunoaștem datele.

Bilanț tragic în ceea ce privește violurile

Vă dau un singur exemplu: potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, în ultimii 4 ani numărul de violuri a crescut constant, de la 780 în anul 2011 la 1.024 în 2014. Aceste cifre se referă, desigur, la violurile reclamate și instrumentate penal. Dar știm bine cu toții că realitatea este diferită, numărul agresiunilor fiind mult mai mare, diferența provenind de la cazurile în care victimele aleg să nu depună reclamație. De frică, de rușine, sau din perpetuarea „culturală", în sensul sociologic al termenului, a inegalității de gen.

Prima direcție de acțiune ar trebui așadar să vizeze informarea victimelor și a potențialelor victime asupra drepturilor pe care le au și mai ales asupra modalităților de intervenție care le stau la dispoziție. S-au făcut pași mari în această direcție, a fost îmbunătățită simțitor legislația, există modalități instituționale pentru acordarea de asistență și ajutor, dar toate acestea sunt inutile dacă cele cărora li se adresează nu apelează la ele. Aici putem interveni noi, prin structurile care ne stau la dispoziție.

Citește și: Sondaj IRES despre viol. Sociolog: E șocant

Organizația de Femei a Partidului Social Democrat a pus bazele, recent, la Școala de Vară de la Mamaia, „Pactului pentru protejarea femeilor de violența domestică și viol", o platformă de acțiune deschisă către toate partidele și organizațiile neguvernamentale. A fost înființată o comisie de lucru la nivelul OFSD, pe care o voi coordona personal, și a cărei menire este de a elabora propuneri concrete pentru atingerea obiectivelor asumate prin acest Pact.

Este timpul, stimați colegi senatori, ca lupta împotriva violenței domestice, a violului și a inegalității de șanse să nu mai fie doar o temă de dezbatere în perioade de acalmie politică, este timpul așadar să trecem și la fapte. Sau, altfel spus, acest subiect să devină predicat!", mai precizează purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Gabriela Firea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel