Volodimir Zelenski: Totul a început cu Crimeea şi se va sfârşi în Crimeea

Volodimir Zelenski: Totul a început cu Crimeea şi se va sfârşi în Crimeea / Foto: Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski: Totul a început cu Crimeea şi se va sfârşi în Crimeea / Foto: Facebook Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski promite că va readuce Crimeea sub controlul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a promis marţi că va readuce Crimeea, anexată de Rusia în 2014, sub controlul Ucrainei, transmite Agerpres. Volodimir Zelenski susține că asta va restabili "legea şi ordinea mondială", relatează Reuters. Totodată, la o conferinţă internaţională privind Crimeea, liderul de la Kiev a susţinut că recucerirea peninsulei ar reprezenta "cel mai mare pas împotriva războiului".

"Totul a început cu Crimeea şi se va sfârşi în Crimeea", a spus Zelenski în discursul de deschidere a summitului Platformei Crimeea, care urmăreşte refacerea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi încetarea ocupaţiei ruse, nerecunoscute internaţional.

Făcând apel la victorie împotriva Rusiei, preşedintele ucrainean a arătat că "trebuie eliberată Crimeea de sub ocupaţie (...) Asta va fi reînvierea legii şi ordinii mondiale".

Președintele Poloniei, mesaj despre Crimeea



Potrivit lui Volodimir Zelenski, la summit au participat reprezentanţi a circa 60 de state şi organizaţii internaţionale, printre care 40 de preşedinţi şi prim-miniştri. Aproape toţi au luat parte la lucrări prin videoconferinţă, însă preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost prezent fizic şi le-a cerut liderilor din întreaga lume să nu închidă ochii în faţa agresiunii Rusiei. Andrzej Duda a afirmat că nu poate fi vorba de o reluare a relaţiilor normale cu Moscova.

"Crimeea a fost, rămâne şi va fi o parte a Ucrainei, la fel cum Gdanskul face parte din Polonia, Nisa face parte din Franţa, Kolnul face parte din Germania şi Rotterdamul face parte din Olanda", a insistat şeful statului polonez.

Ce face Rusia



Reuters scrie că Rusia nu dă niciun semn că ar intenţiona să renunţe la Crimeea, unde îşi are baza Flota militară rusă din Marea Neagră şi de unde se lansează rachete asupra unor ţinte ucrainene. Moscova a dezminţit că ar exista încălcări ale drepturilor omului în teritoriul anexat şi susţine că referendumul organizat după ocuparea Crimeei de către forţele ruse a dovedit că locuitorii doresc într-adevăr ca peninsula să aparţină Rusiei.

Referendumul respectiv nu a fost recunoscut de majoritatea ţărilor. Zelenski a afirmat că Rusia a transformat Crimeea într-o "zonă de dezastru ecologic şi o platformă militară pentru agresiune".

Ne așteaptă o iarnă grea, avertizează secretarul general al NATO. "Putin s-a înșelat"

Și Jens Stoltenberg a participat marți la summitul "Platformei Crimeea", afirmând că ne vom confrunta cu o iarnă grea și cu "război de uzură" în Ucraina. În acest context el le-a cerut aliaţilor să "rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar" în faţa invaziei ruse, relatează Agerpres, citând EFE.

"Se apropie iarna şi va fi una grea. Ceea ce vedem acum este o bătălie de uzură. Aceasta este o bătălie a tenacităţii, a logisticii. De aceea trebuie să susţinem sprijinul faţă de Ucraina pe termen lung pentru ca aceasta să rămână o naţiune suverană şi independentă", a indicat Stoltenberg.

"Preşedintele (rus Vladimir n.r.) Putin a crezut că poate zdrobi poporul ucrainean şi forţele sale armate, diviza naţiunile noastre democratice, dicta altora ce să facă. S-a înşelat", a susţinut secretarul general al NATO în discursul său în care a menţionat de asemenea sprijinul militar considerabil oferit Ucrainei de statele Alianţei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel