Viorica Dăncilă DĂ START DEZBATERII. Declarațiile EXPLOZIVE ale serii - LIVE

Viorica Dancila
Viorica Dancila

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidențiale, organizează propria dezbatere, cu o oră înainte de dezbaterea contracandidatului său, Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă organizează această dezbatere la ora 18.00, cu jurnaliști care pot veni de la orice publicație. Dezbaterea se ține la Palatul Parlamentului. ”Voi avea un dialog deschis cu TOȚI jurnaliștii care își doresc să participe, astăzi, începând cu ora 18:00, la Palatul Parlamentului, sala Spiru Haret. Accesul este liber pentru toți reprezentanții mass-media desemnați de către instituțiile pe care le reprezintă”, a precizat candidatul PSD, înainte de dezbatere.

Declarații dezbatere Viorica Dăncilă:

- Am tot sperat să avem o confruntare a noastră. Iohannis sfidează astfel românii care l-au votat dar și pe cei care nu l-au votat. Văd teama de adevăruri incomode pentru Klaus iohannis.

- Am avut parte de multe jigniri, minciuni din parte lui. O confruntare ar fi arătat cum suntem fiecare dintre noi, dar și ce am făcut în funcțiile pe care le-am deținut

- Văd un om laș și arogant, un om care nu poate explica ce a făcut în cei 5 ani de președinte.

- În domeniul politicii externe, Iohannis a avut 25 de deplasări și 40 de intâlniri la București. A fost la Bruxelles dar nu am văzut nimic despre Schenghen despre MCV.

- Eu am avut 41 de vizite externe și 100 de întâlniri la București. Am căutat să vin cu ceva pentru România. Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene a fost pregătită temeinic, am deținut președinția din umbră a celei austriece. I-am spus președintelui că avem dodare pregătit pentru fiecare problemă a agendei europene și el a ieșit și a spus că nu suntem pregătiți.

- Când a văzut la final că am închis peste 90 de dosare și am primit aprcieri, președintele iohannis și-a asumat rezultatele președinției rotative A procedat incorect și a felicitat pe toată lumea, mai puțin pe cei care au muncit.

-  Președintele României nu a făcut decât să dezinformeze. S-a opus creșterii salariilor, creșterii pensiilor. Cu cinism, le-a spus pensionarilor că nu sunt fonduri pentru creșterea pensiilor.

- Singurul lucru pe care Iohannis l-a făcut pentru Sănătate a fost să afecteze programul de rezidențiat, a blocat numirea ministrului și astfel a realizat ceea ce știe cel mai bine, să blocheze.

- Ce a făcut Klaus Iohannis pentru Agricultură: 30 de milioane de euro pentru fermier, sprijin pentru crescătorii de animale

- Ce a făcut Iohannis ca să-i aducă pe românii din diaspora acasă? Ce a făcu Guvernul, a implementat programul start-up diaspora. Am făcut numărul zilelor de vot la trei. Iohannis nu a avut nicio deplasare dedicată românilor în diaspora. Chiar și atunci când a ajuns în țari cu cominitaăți mari de români, nu s-a întâlniti cu ei.

- Sunt foarte multe lucruri de spus despre blocajul la adresa Guvernului. Despre ură, dezbinare, guvernul meu, parlamentul meu, comisarul, meu... 

- Nu a avut niciun dialog cu presa, niciun interviu. Refuză să se adreseze tuturor românilor. Nu înțelege că nu este președintele unui partid politic, ci al tutror românilor. El trebuie să vină în fața românilor cu soluții.

- Aș vrea să răspundă la o serie de întrebări. Una dintre ele se referă la activitatea sa. Am să-l întreb de ce nu ați făcut nimic î cei cinci ani de mandat, pentru că singura preocupare a fost bifarea unui alt mandat. Acel salariu l-ați primit din partea românilor, chiar nu ați crezut că aveți vreo responsabilitate.

- O altă întrebare se referă la anul 2014 când a promis că va renunța la imunitate. Ați mințit. Nu ați făcut un referendum. De ce aveți nevoie de imunitate? De ce vă este frică? Nu cumva vă sperie problemele cu justiție vă sperie?

 A promis că România va intra în Schengen. Domnule iohannis, vă asumați ecest eșec al politici externe? România îndeplinește criteriile tehnice și totuși nu am intrat. Stiați că este o decizie politică și puteați să vorbiți cu șefii de stat care s-au opus.

- Nu cred că românii trebuie împărțiți în funcție de opiniile politice, nici din PNL, nici din PSD. Vă întreb: credeți că aceasta este atitudinea pe care trebuie să o aibă președintele tuturor românilor?

- Cum explicați protocolul din 2002-2004 semnat cu Adrian Năstase și că ați vrut să fiți prim ministru din partea PSD? Să înțeleg că avantajul personal e mai important decât cel național?

- Sper ca în această seară să răspundă la aceste întrebări. Și o ultimă întrebare, deși sunt multe și nu vreau să-l obosesc: Nu ne-ați lămurit nici până astăzi de unde știu cei din apropoierea dvs că trebuie să mă pregătesc de o întâlnire cu procurorii? Aceasta este independeța justiției în România?  

- Cred că în ultimele zile Iohannis ar trebuie să dea dovadă de respect, nu de lașitate, și să hotărască românii care dintre noi merită să ocupe această funcție, pentru că această fugă din fața propriului popor arată că aveți foarte multe de ascuns. Haideți să avem această dezbatere doar noi doi.

Întrebări de la jurnaliști:

1. Vă asumați asaltul asupra justiției:

- Nu-mi asum aceste lucruri. Nu am făcut niciun asalt. Întrebarea aceasta trebuie să i-o adresați președintelui Iohannis. Politicul nu are ce să caute în justiție. Dacă nu înțelegem acest lucru nu putem vorbi de independența justiției.

2. Susțineți ca banii din China să fie investiți în România

- Cred că tebuie să avem o relație corectă cu China pe baza intereselor noastre legitime. Legat de 5 G, nu se putea aproba 5G fără premierul României, iar eu eram la Bruxelles.

3. Cunoașteți cazul Smicală?

- Cunosc acest caz, am vorbit cu ea la telefon. Este un caz care, cel puțin pe noi, pe mame, ne mișcă. Este un caz de suflet. Voi face tot ce depinde de mine să ajut o mamă care luptă pentru copiii ei

4. Ați votat la Bruxelles împotriva sancțiunilor pentru Rusia. Ce măsuri vrea UE să aplice Rusiei?

- Vorbiți de embargou? NU am votat împotrivă. Toate deciziile nu se iau de partid, ci de grupul politic din care faci parte. Negocierile care se fac între grupuri se fac pentru voturile grupului. Am mers conform deciziilor grupului politic. Embargoul a avut mai multe tentative de a fi ridicat și a fost un vot în PE, multe argumente fiind de natură agricolă.

5. Considerați că personajul Liviu Dragnea a fost om bun pentru România

- Aș răspunde cine a fost mai bun Băsescu sau Iohannis? Noi ne asumăm greșelile liderilor noștri și învîțăm din greșeli. Dragnea a vut și lururi bune și lucruri rele. Să nu uităm că a căștigat alegerile cu un scor mare.

6. Cum vedeți relație cu Rusia?

- Trebuie să avem o relație corectă bazată pe respectul reciproc. La fel și cu China, trebuie să ținem cont de liniile de acțiune ale UE.  

7. Ca președinte veți semna memorandumul privind mutarea ambasadei României din Isreal la Tel Aviv?

- Voi face o analiză cu toate instituțiile abilitate. Eu cred că atât timp cât partenerul nostru strategic, SUA, a mutat ambasada, puteam să avem și noi această nițiativă. Fiecare stat are această opțiune. Nu o să încalc nicio prevedere legală și o să respect legea. Îmi mențin aceeași abordare.

8. V-ați asuma unirea cu Moldova?

- Acest deziderat a fost ratat și de Klaus Iohannis. Acest lucru se poate face prin parcursul european al R. Moldova. Trebuie să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut să îndeplinească condițiile de aderare și de aici la unire.

9. Cum îi convindeți pe tineri să iasă la vot?

- Fac o paranteză privind plecarea tinerilor din țară. Nu aș vrea să plecăm de la o singură constatare. Trebuie să creăm acelși condiții ca în afară. ca premier am luat măsuri de creștere a nivelului de trai, de creștere a salariilor, de creștere a pensiilor. Am alocat multe fonduri pentru comunitățile locale trebuie să avem condiții asemănătoare pentru dezvoltare ca în afară. Austeritatea i-a făcut pe mulți tineri să plece din țară. Am implementat programe speciale pentru tineri. Cred că acesta este drumul ca tinerii să nu mai plece. Avem tineri foarte bine pregătiți, dar nu au văzut un președinte care să-i trateze cu demnitate.

10. Ați trimis un email către europarlamentari în care spuneați că e bună Ordonanța 13?

- Trebuia să explic, pentru că au fost atâtea atacuri de la Monica Macovei care prezentau o situație neplăcută.

11. Considerați că e bună Ordonanța 13?

Acea Ordonanță a fost declarată constituțională. Acum nu mai este oportună

12. Ce articole din Constituție a încălcat Iohannis?

- A încălcat o decizie CCR, care a spus că deîndată trebuie să numească miniștrii interimari, dar nu a făcut-o sfidând Constituția.

13. Considerați că sunteți discriminată?

- Consider că este laș Klaus Iohannis și că este neprăgătit

14. Ați putea să ne indicați pentru viitor top 3 priorități?

- Prima prioritate este legată de un refendum pe imunitate. Apoi Schenghen-ul. Apoi vizele în SUA. Apoi MCV, pentru că eu consider că este o abordare incorectă. Mai mult decât atât, vreau o politică externă bazată pe dialog nu numai în interiorul UE. Vreau să asigur o politică bazată pe bunăstarea românilor.

LIVE Viorica Dăncilă dezbatere marți 19 Noiembrie 2019

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel