Vigneta auto pentru Bulgaria: Ghid complet pentru obținerea și utilizarea ei

În timp ce anumite țări europene se bazează pe drumuri cu taxă, altele depind de viniete. Nu sunteți familiarizat cu drumurile cu viniete? Puteți afla aici care sunt regulile de funcționare a acestora pentru a evita amenzile.

Ce este E-Vinieta?

Vinieta electronică este un document în conformitate cu legislația bulgară pentru documentele electronice și serviciile de certificare electronică. Aceasta certifică plata unei taxe de viniete pentru utilizarea rețelei rutiere cu plată din Bulgaria pentru o anumită perioadă de timp.

În funcție de termen, vinietele electronice sunt anuale, trimestriale, lunare, săptămânale și de weekend.

Acestea sunt valabile începând cu ziua și ora de achiziție indicate ca dată de începere. Verificați întotdeauna data și ora de început și de sfârșit de valabilitate a vinietei electronice. Taxa de viniete se plătește pentru următoarele vehicule rutiere cu o masă maximă totală tehnic admisă de până la sau egală cu 3,5 tone:

- Tipuri de vehicule care au cel puțin patru roți și sunt destinate transportului de persoane;
- Tipuri de vehicule care au cel puțin patru roți și sunt destinate transportului de mărfuri;
- Vehicule de tip off-road.

Motocicletele, triciclurile și ATV-urile nu plătesc taxe pentru viniete.

În cazul în care greutatea totală a remorcii/rulotei auto depășește 3,5 tone, este obligatorie achiziționarea unei viniete electronice separate de categoria 3 pentru o remorcă/rulotă. Perioada de valabilitate a vinietei pentru remorcă/rulotă poate fi diferită de cea a autoturismului.

Vinieta oficială pentru Bulgaria poate fi achiziționată online sau există posibilitatea achiziționării ei la fața locului de la punctele de vânzare autorizate. Cumpărătorul vinietei electronice este responsabil pentru datele furnizate pentru vehiculul respectiv.

Supraveghetorii oficiali ai taxelor de trecere nu au voie să solicite dovada plății în ceea ce privește vinietele electronice.

Ce țări au nevoie de o vinietă?

Veți avea nevoie de o vinietă atunci când călătoriți în următoarele țări din UE:

- Austria

- Bulgaria

- Republica Cehă

- Ungaria

- România

- Slovacia

- Slovenia

- Elveția

Pentru fiecare țară în parte trebuie achiziționată o nouă vinietă. Astfel, dacă, de exemplu, traversați România, cumpărați o vinietă românească și când intrați în Bulgaria, trebuie să cumpărați și o vinietă bulgară.

Atenție!

Nu uitați că este strict interzis să vorbiți la telefon în timp ce conduceți și că fiecare pasager din mașină trebuie să aibă centura de siguranță pusă în permanență. Nu uitați, de asemenea, că șofatul sub influența alcoolului este o infracțiune penală.

Conduceți întotdeauna pe partea dreaptă a drumului și cu luminile aprinse, indiferent dacă este zi sau noapte.

Fiți atenți la semnele de circulație, în special la cele de limitare a vitezei.

Excesul de viteză vă poate aduce probleme serioase, așa că asigurați-vă că evitați să depășiți 50 km/h în orașe, orașe și sate, 90 km/h pe drumurile interurbane și 140 km/h pe autostrăzi.

În caz de urgență sau de accident, sunați la 112.

Și, nu în ultimul rând, planificați-vă întotdeauna călătoria din timp. Să conduceți în Bulgaria poate fi un adevărat iad dacă nu știți unde anume vă duceți: indicatoarele rutiere pot fi uneori înșelătoare, neactualizate sau doar în limba bulgară, iar localnicii pot să nu fie în măsură să vă dea indicații corecte. De aceea, trebuie să aveți întotdeauna la dumneavoastră o hartă fizică actualizată a țării. Dispozitivele GPS pot fi, de asemenea, foarte utile.

Stații de benzină:

Există sute de stații de benzină deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7, răspândite în toată țara. Sfatul nostru este să vă orientați întotdeauna către marile lanțuri, cum ar fi OMV, Shell, Lukoil și Eko.

Parcarea

Aceasta poate fi o problemă, în special în zonele centrale ale marilor orașe. Nu există suficiente parcări și garaje cu plată, iar așa-numitele zone de parcare albastre și verzi sunt întotdeauna pline de vehicule.

Totuși, dacă se întâmplă să găsiți un loc de parcare liber în aceste zone, asigurați-vă că plătiți imediat. Puteți face acest lucru fie trimițând un SMS, fie completând un tichet vândut de angajații companiei care se ocupă de zona de parcare respectivă. În cazul în care nu plătiți această taxă, mașina dumneavoastră va fi blocată sau tractată.

Pe scurt

Bulgaria este o țară destul de mare, așa că cel mai bun mod de a vă deplasa în Bulgaria este cu mașina. Acest lucru înseamnă că vă puteți deplasa rapid dintr-un loc în altul, bucurându-vă de istorie, peisaje și, bineînțeles, de plajele fantastice din toate orașele incredibile! Dacă aveți o vinietă la dumneavoastră și un plan bine stabilit – încotro mergeți și ce vreți să faceți – atunci lucrurile nu au cum să nu decurgă bine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel