Va da Guvernul Cîțu OUG pe justiție, contrar referendumului lui Iohannis? Toni Neacșu: Dacă va face gafa asta, va arunca în aer...

Avocatul Toni Neacșu avertizează cu privire la o mutare mai mult decât controversată ce ar urma să fie făcută miercuri de către Guvernul Cîțu.

”De la 1 ianuarie 2021 dispozițiile privind judecarea apelurilor civile și penale în complete de 3 judecători (în loc de 2 ca în prezent) intră inevitabil în vigoare.

După o dezbatere la limita penibilului, în ședința de ieri din Senat propunerea legislativă care amâna din nou intrararea în vigoare a acestor prevederi pentru încă un an a fost retrimisă la comisii pentru încă două săptămâni, chiar la solicitarea liderului de grup PNL.

Tot din dezbateri s-a înțeles că problema a fost aruncată politic în curtea Guvernului căruia i se sugerează să emită o ordonanță de urgență până la sfârșitul anului pentru a evita totuși intrarea în vigoare a acestor dispoziții. Evident, o astfel de OUG în domeniul organizării justiției ar fi contrară referendumului pe justiție (acea iresponsabilitate incredibilă din 2019) și deci neconstituțională.

Dacă noul ministru al justiției va face gafa să inițieze o ordonanță neconstituțională și contrară voinței poporului, pe lângă faptul că va arunca în aer activitatea justiției (hotărârile pronunțate de complete în baza acesteia fiind ușor anulabile), va săvârși după părerea mea și o infracțiune de abuz în serviciu, alături de toți membrii Guvernului care o vor adopta (Decizia CCR nr. 757/ 2017 neacordând imunitate pentru situația în care actul normativ este adoptat prin săvârșirea unei infracțiuni).” scrie avocatul Toni Neacșu, pe Facebook. 

Miercuri, urmează să aibă loc o ședință de Guvern la Palatul Victoria. 

În 26 mai 2019, simultan cu alegerile europarlamentare, a avut loc un referendum pe tema justiției, la inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis.  A doua întrebare a referendumului a fost: ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. Referendumul a fost validat prin prezența a 41,28% dintre românii cu drept de vot. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel