UniCredit vrea să îşi protejeze activele din străinătate de riscurile italiene

Grupul bancar italian UniCredit, prezent şi pe piaţa din România, intenţionează să îşi revizuiască structura companiei în ideea de a putea izola activele din străinătate de riscurile sistemice care ar putea apărea de pe piaţa italiană, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar. 

Cea mai mare bancă din Italia caută un consilier care să o ajute cu procesul de revizuire, a precizat una din surse, confirmând informaţiile publicate anterior în cotidienele Il Sole 24 Ore şi Il Messaggero. Prin regruparea activelor sale din străinătate într-un holding non-italian, UniCredit ar putea să le finanţeze independent şi să profite de o reglementare europeană care le permite acestor active să fie tratate separat în cazul unei crize, a declarat cea de a doua sursă. Potrivit Il Sole 24 Ore şi Il Messaggero, UniCredit ar dori să pună la punct un holding german pentru activele sale din străinătate, care acoperă în special operaţiunile din Germania, Austria, Europa de Est şi Turcia. Holdingul ar fi controlat de banca mamă italiană dar ar fi finanţat în mod independent, susţin cele două publicaţii.

Prin distanţarea activelor din străinătate de sectorul bancar italian, care se confruntă în prezent cu problema creditelor neperformante, o economie cu un ritm lent de creştere şi o instabilitate politică, UniCredit ar putea 'să le diminueze identitatea italiană' şi totodată să le finanţeze la costuri mai mici, au explicat sursele. Un analist bancar a apreciat că UniCredit ar putea trece la un model tip 'punct de intrare multiplă' (MPE) în cadrul Mecanismului unic de soluţionare a crizelor bancare în Uniunea Europeană. Acest model permite diferitelor organisme de reglementare să îşi exercite competenţele asupra subsidiarelor unui grup bancar. Mecanismul unic de soluţionare a crizelor bancare consideră că acest model este mai adecvat 'pentru băncile care au subsidiare importante care sunt gestionate şi finanţate în mod independent'.

UniCredit este presată să îşi majoreze veniturile după ce în ultimii ani a pus accentul pe reducerea costurilor şi lucrează la un nou plan strategic care va fi prezentat în decembrie. Costurile de finanţare ale băncilor italiene au crescut din cauza unui decalaj important între randamentele pentru obligaţiunile de stat italiene şi germane. Pentru a-şi consolida finanţele, UniCredit a strâns luni suma de 1,1 miliarde euro din vânzarea unei participaţii de 18,3% la firma de brokeraj online Fineco. UniCredit SpA este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel