Tudorel Toader: MCV-ul, ridicat până în 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a declarat convins că raportul misiunii de evaluare a Comisiei Europene va consemna o evoluţie în îndeplinirea celor 12 recomandări din cadrul MCV, iar acesta va fi ridicat până anul 2019.

"Sunt convins că raportul va consemna o evoluţie în îndeplinirea celor 12 recomandări. Sunt convins că direcţia de acţiune, sub acest Consiliu de management strategic, este cea de îndeplinire a condiţionalităţilor, a recomandărilor", a replicat ministrul Justiţiei, la o întrebare privind discuţiile purtate la începutul săptămânii cu echipa misiunii de evaluare a Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). 

Ministrul Tudorel Toader a declarat, totodată, că, în timpul întrevederilor, au fost purtate discuţii punctuale, "care, pe alocuri, au comportat şi accente diferite". 

"Aprecierea mea strict personală este aceea din partea comisiei a unei constatări spre îndeplinirea recomandărilor MCV-ului şi am rămas cu un optimism vizând concluzia finală" , a explicat ministrul Tudorel Toader, precizând că speră ca, "în 2019, când România va deţine presedinţia Consiliului Uniunii Europene, MCV-ul va fi ridicat". 

Când va fi ridicat MCV-ul


Întrebat când crede că va fi ridicat MCV-ul, Tudorel Toader a declarat că "ar vrea mâine", dar a precizat totodată că " până la urmă, este o decizie politică, luată de Comisie, dar decizia politică trebuie fundamentată pe o constatare obiectivă a îndeplinirii acestor recomandări". 

"Punctual, fiecare dintre cele 12 recomandări în cea mai mare parte sunt îndeplinite. Spre exemplu, eu am scris în luna aprilie preşedinţilor tuturor instanţelor din România, indiferent de rang - Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel, Înaltă Curte să ne comunice hotărârile care presupun măsura confiscării speciale extinse. Am primit până în prezent, în câteva luni, de la 44 la sută dintre instanţe chiar copia hotărârilor, ca să ştim exact nu numai ce hotărâri s-au pronunţat, ci şi ce avem de executat, fie pe calea ANAF, fie pe calea ANABI. Făcând o comparaţie, anterior nu aveam o astfel de statistică a hotărârilor ce urmează a fi executate", a declarat Tudorel Toader. 

În ceea ce priveşte recomandările privind codurile de conduită, cel pentru miniştri a fost aprobat de Executiv iar cel privind conduita parlametarilor a trecut de comisiile juridice, urmând să fie adoptat într-o şedinţă comună a Parlamentului, a menţionat Tudorel Toader.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel