UPDATE Tudorel Toader, discuţii cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia

Tudorel Toader a anunţat temele de discuţie pe care le-a avut cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

Parcursul Legilor Justiţiei şi stadiul actual al acestora, precum şi modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală au fost subiectele abordate în cadrul unei întrevederi dintre ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, care încep luni o vizită de două zile în România.

'În acest context, ministrul Justiţiei a prezentat parcursul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii', se arată într-un comunicat publicat luni pe site-ul MJ.

Potrivit sursei citate, a fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces, s-au prezentat instrumentele constituţionale prevăzute de legislaţia română, aspecte privind controlul de constituţionalitate cu privire la cele trei legi, efectele deciziilor Curţii Constituţionale a României (CCR), respectiv obligaţia Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale cu deciziile Curţii.

Codul penal şi Codul de procedură penală

'Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse, răspunzând, ulterior, întrebărilor experţilor', se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, Toader a prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din Coduri cu decizii ale Curţii Constituţionale.

Componenţa delegaţiei

Delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost compusă din directorul Thomas Markert (secretar), Hanna Suchocka, preşedinte de onoare, Artemiza Chisca - şeful Diviziei Instituţii Democratice, Kaarlo Tuori, membru (Finlanda), Nicolae Eşanu, membru supleant (Republica Moldova), Jean-Claude Scholsem, membru supleant (Belgia). La întâlnire au participat din partea Ministerului Justiţiei Marieta Safta, secretar de stat, Alina Rădoi, director la Direcţia Elaborare Acte Normative, Ileana Petre, consilier juridic la Direcţia Elaborare Acte Normative, Andreea Petcu, consilier de afaceri europene, Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului şi Adina Vasile, consilier diplomatic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel