Traian Băsescu: Pentru prima dată, ţara este protejată de un sistem antirachetă

sua
sua

Preşedintele Traian Băsescu a revenit în ţară după vizita făcută în SUA şi după întâlnirea cu preşedintele Barack Obama. Şeful statului a declarat că acordul pentru amplasarea scutului antirachetă face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din toată istoria acestei ţări. Iată ideile care au reieșit în urma conferinței de pe Aeroportul Henri Coandă:

- Cu ocazia acestei vizite s-a semnat un document extrem de important pentru securitatea naţională şi s-a adoptat o declaraţie legată de parteneriatul strategic pentru secolul 21 între SUA şi România. Pentru prima dată, România este protejată de un sistem antirachetă care pune cetăţenii ei, instituţiile, economia românească în deplină siguranţă.

- Acordul pentru amplasarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul României este un acord care, prin conţinutul său, odată transpus în practică, face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din toată istoria acestei ţări.

- Amplasarea nu este numai în folosul României, ci este şi o valoare câştigată pentru SUA şi pentru statele europene.

- Este obligaţia statului român să informeze cetăţenii asupra acestui acord. El va trebui ratificat în Parlamentul României.

- Imediat ce vom conveni cu partenerii americani că acordul poate fi făcut public, Bogdan Aurescu va fi da toate detaliile.

- Parteneriatul militar se balansează cu multe alte zone de interes comun. Una este Visa Waiver, iar în declaraţia de parteneriat strategic pentru secolul 21 este menţionat faptul că preşedintele Barack Obama îşi asumă susţinerea modificării legii privind acordarea vizelor.

- Este şi în interesul SUA ca la graniţa NATO să se afle un stat puternic şi care să se dezvolte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel