Traian Băsescu: NATO va apăra România în orice scenariu de război

Președintele Traian Băsescu a ținut să vină cu noi precizări, după summit-ul din Țara Galilor de săptămâna trecută. 

"România este în urma deciziilor summit-ului NATO din Țara Galilor o țară ce va fi apărată în orice scenariu de război. NATO nu are un buget la Bruxelles pe care îl distribuie țărilor, ci statele care vor trebui să contribuie prin protejarea prin forțe navale, aeriene, terestre, vor scoate bani din buzunar pentru securitatea României.

-Summitul NATO a confirmat solidaritatea şi soliditatea Alianţei şi s-a dat foarte ferm şi mesajul că securitatea, libertatea şi prosperitatea costă bani prin nevoia de a avea armate performante capabile să apere democraţia. S-au adoptat 20 de documente dintre care 15 nepublice şi 5 publice.

-Toţi avem harta Europei în minte şi mai ales flancul estic al Alianţei. Polonia şi ţările baltice aveau un plan de contingenţă, ca şi Turcia, în scenariul în care ar fi fost atacate. România şi Bulgaria nu aveau un asemenea plan pentru că erau considerate ţări în afara riscului de a fi atacate militar. Modificarea este că şi România are un plan de contingenţă, un plan de acţiune în cazul în care este atacată.

Citește și: Traian Băsescu: Eu am îngenuncheat sistemul

-Au fost elaborate scenariile prin care securitatea României ar putea fi atacată: atac terestru, de pe mare sau atac de aviaţia, iar planul de acţiune dă soluţie. Asta este marea deosebire dintre starea României dinainte de summitul NATO şi starea ei după. România va fi apărată în price scenariu în care ar fi atacată.

-Structurile militare asle NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe pentru ca România să fie apărată în cazul în care ar putea să-i fie afectată suveranitatea şi integritatea teritorială.

-NATO nu are un buget pe care-l distribuie ţărilor, ci statele ce vor trebui să contribuie pentru protejarea militară vor state bani din buzunar pentru securitatea României. la fel după cum România şi-a suportat costurile pentru operaţiunile din Afganistan. În NATO, când se pune problema apărării unui stat membru toate statele ce contribuie la securitatea României plătesc din buzunarul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel