Cea mai importantă pictură de Grigorescu se vinde prin licitație publică

Magdalena Popa Buluc / 15 dec 2016 / 23:29 Salveaza PDF Comentarii

Cea mai importantă pictură a lui Nicolae Grigorescu se vinde prin licitație publică, marţi 20 decembrie, ora 19.00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.


Pentru colecţionari sărbătoarea Crăciunului înseamnă şi propunerea Artmark, o întoarcere la valorile tradiţionale româneşti reprezentate de: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu etc.

Vedeta de necontestat este cea mai importantă pictură a lui Nicolae Grigorescu ieșită până astăzi din colecțiile private și pusă în vânzare în piața de artă: Ţărăncuţe (De la fântână) (90.000 -160.000 euro). Opera a aparținut colecției istorice a sculptorului Constantin Baraschi şi a participat la expoziția retrospectivă Nicolae Grigorescu din 1957 de la Muzeul de Artă al R.P.R., București. Lucrarea, în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional, este de o valoare artistică excepțională, iar colecționarul care o pune în vânzare speră că, date fiind simbolistica națională și celebritatea iconografiei conținute, aceasta va fi achiziționată de un muzeu, pentru a fi expusă publicului larg.

O a doua lucrare reprezentativă pentru tematica grigoresciană, prezentă în licitaţie, este cea intitulată Care cu boi la amiază (25.000 - 45.000 euro), tablou provenind din colecția Maria Danciu, soția artistului.

O surpriză specială o reprezintă selecţia a 32 de lucrări din colecţia Jules Pascin aparţinând lui Adrian Năstase. O colecţie unică în România, construită pe parcursul a 20 de ani. 

Licitaţia de Iarnă Artmark, aniversară (Casa Artmark împlinește 8 ani de proiecte culturale în piața românească de artă) va fi sărbătoare a capodoperelor, dintre care multe sunt deja clasate în patrimoniul cultural național. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23