Sute de angajaţi au protestat în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova - medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri etc - au protestat, luni dimineaţă, în curtea instituţiei sanitare în semn de nemulţumire faţă de scăderea veniturilor după aplicarea noii legi a salarizării.
'Sporurile, la noi, la spital, pentru condiţii periculoase de muncă se dau la minimum, prin regulament - pentru doctori, sporul de gardă este de 5 şi 10% în loc de 75 şi 100%, pe salariul din ianuarie, nu pe salariul din martie, ceea ce este ilegal. Pentru asistenţi, sporul de ture, care era de 15%, şi sporul de sâmbete şi duminici se reduc la jumătate, iar biologii, farmaciştii, infirmierele, brancardierii primesc micşorarea de sporuri fără mărire de salariu, deci lor le scad veniturile faţă de ianuarie, februarie şi chiar faţă decembrie anul trecut. Deci cei cărora nu li s-au majorat salariile vor avea venituri mai mici. Iar sporurile la valoarea minimă sunt mai mici decât cele de acum o lună: la cei cărora le-a crescut salariul, iar sporul a scăzut, este o compensare, dar, la cei la care nu a crescut salariul şi a scăzut sporul, venitul a scăzut. Aşa este legea. Lucrurile trebuiau făcute în aşa fel încât să nu afecteze venitul nimănui', a declarat pentru Agerpres medicul Eleodor Cârstoiu.
Pe timpul protestului, angajaţii au strigat 'grevă generală', afirmând că intenţionează să declanşeze această formă de protest dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate. În fiecare secţie a SJU Craiova activitatea s-a desfăşurat la 'minimum necesar'.
[citeste si]
De asemenea, tot luni dimineaţă, are loc un protest spontan la spitalul Bagdasar Arseni în Capitală. Personalul medical denunţă faptul că au primit mai puţini bani decât în luna anterioară.
Infirmieri şi brancardieri protestează luni, la Spitalul Bagdasar Arseni, din cauza reducerii veniturilor. Potrivit unor surse medicale, luni va continua protestul şi la Institutul 'Marius Nasta', principala cauză fiind reducerea sporurilor. În cursul săptămânii trecute au fost proteste în Capitală şi la Institutul 'C.C. Iliescu' şi la Spitalul 'Sfântul Ioan'.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, după o întâlnire cu sindicatele, că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu