Șpagatul Guvernului Ponta II - creștere economică de 2% pentru 2013

victorponta
victorponta

Se poate prognoza o creștere economică de 2% pentru 2013, a declarat Victor Ponta, în urma discuţiilor de miercuri cu ministrul de Finanţe în funcţie, Florin Georgescu. Piața stă, însă, cu totul altfel. Potrivit Bloomberg, costurile de finanţare în valută ale României au scăzut, iar randamentele obligaţiunilor româneşti denominate în euro au atins cel mai redus nivel de la intrarea pe piață, după desemnarea în funcția de premier a lui

Premierul a declarat că estimarea în privinţa creşterii economice va trebui cântărită cu atenţie, dar, după discuțiile avute cu actualul ministru de Finanțe, se va merge pe o prognoză de creștere în jur de 2%.

Deși Victor Ponta a precizat că "e mai bine să fim mai pesimişti, decât mai optimişti decât e cazul", se pare că prim-ministrul nu a urmărit cursul economic al țării. În contextul dat, după ce Victor Ponta a fost desemnat premier, randamentele obligaţiunilor româneşti denominate în euro cu scadenţa în 2019 au scăzut cu 0,19%, ajungând la 4,06%, cel mai redus nivel din 5 noiembrie, când titlurile au intrat pe piaţă. De asemenea, costurile de finanţare în valută ale României au scăzut cu 60 puncte de bază, după alegerile din 9 decembrie.

În această situație, Guvernul Ponta II încearcă un șpagat periculos între prognoze și situația reală a pieței românești, deloc aranjată pentru eventuala creștere economică de 2%.

Economistul DZ Bank, Silvia Laszlo, a spus că noul Cabinet format în această săptămână și numit miercuri, ar putea sprijini preţurile activelor româneşti pe termen scurt. Totodată, Silvia Laszlo anticipează că perioada următoare nu va fi uşoară pentru Guvernul Ponta II, din moment ce bugetul pe 2013 nu a fost încă pregătit. Economistul a adăugat că, în pofida renominalizării, coabitarea dintre cei Victor Ponta și Traian Băsescu ar putea să nu fie lipsită de probleme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel