Ședinta de Guvern din data de 17 mai 2023. Ce s-a discutat: Ciucă vrea inflație sub 10%, până la sfârșitul anului

Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României

Ce s-a discutat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi, 17 mai 2023.

Nicolae Ciucă: Bună ziua! Vreau să încep prin a-mi cere scuze pentru întârziere, dar am considerat că este foarte important să avem o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, cu domnul Marcel Ciolacu. Am avut, de asemenea, în echipă pe ministrul Educaţiei, ministrul Finanţelor şi pe domnul secretar de stat de la Ministerul Muncii. Am avut un dialog foarte bun şi apreciez, aşa cum am spus şi voi susţine de fiecare dată, că educaţia este şi va fi o prioritate pentru Guvernul României şi pentru actuala coaliţie de guvernare.

Ca atare, în urma discuţiilor, am prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă şi în felul acesta ne-am angajat să închidem anexa 8 din Legea 153. Este o anexă şi o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă. Şi, de asemenea, am stabilit, ne-am asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, vom înscrie textul convenit din care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională, de altfel, tot pachetul de legi şi măsurile pe care le-am luat până în acest moment astfel încât să avem legile educaţiei analizate şi aprobate de Parlament, inclusiv componenta de salarizare.

Este o abordare cât se poate de sinceră şi onestă, atât faţă de toţi cei care lucrează în învăţământ, de profesori, de personalul nedidactic şi este o abordare onestă faţă de noi, exprimând foarte clar, în momentul de faţă, care este, pe de o parte, posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educaţiei şi a noii legi a salarizării, aşa cum a fost ea asumată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

De asemenea, am convenit şi am înţeles că este nevoie ca liderii de sindicat să meargă şi să prezinte conţinutul discuţiilor pe care le-am avut astăzi, urmând ca luni să avem o nouă întâlnire în acelaşi format şi în care să reuşim să concretizăm ceea ce am discutat. Pe agenda de lucru a Guvernului, în acest moment, avem câteva decizii pe care va trebui să le aprobăm. Consider că este important să comunicăm faptul că avem deja primele concluzii ale delegaţiei conduse de ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, domnul Marcel Boloş, aflat la Bruxelles şi, în acest moment, avem deja agreat împreună cu Comisia aprobarea pentru proiecte de investiţii în valoare de 10 miliarde de euro din cadrul financiar 2021-2027.

Ca atare, prin aceste sume vom putea să continuăm finanţarea proiectelor de infrastructură de transport, apă şi canalizare, gaze naturale, precum şi proiectele din domeniul educaţiei, sănătăţii şi mobilităţii urbane. Ca atare, toate aceste chestiuni vor trebui concretizate în decizii guvernamentale şi ne vom ţine de acest calendar, aşa cum am asumat, pentru că şansa noastră de a continua îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare şi a reformelor asumate este să atragem toţi banii pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi prin fondurile de coeziune.

În acest moment avem, de asemenea, pe ordinea de zi de astăzi un proiect prin care ne dorim să continuăm sprijinul pe care îl acordăm Republicii Moldova şi vom aproba un memorandum... analizăm şi aprobăm un memorandum, prin care asigurăm consolidarea interconectării cu Republica Moldova pe reţeaua de gaze şi cea de energie electrică. Ca atare, apreciem că odată cu banii pe care noi i-am pus la dispoziţie, în valoare de 100 de milioane de euro, prin aceste proiecte urmează să se concretizeze şi ajutorul pe care îl acordăm Republicii Moldova.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că, în conformitate cu datele de la Institutul Naţional de Statistică, perspectiva în baza rezultatelor obţinute în primul trimestru ne obligă să luăm în continuare decizii şi să avem o abordare cât se poate de coerentă şi corelată atât cu mediul de afaceri, cât şi cu partenerii noştri strategici, astfel încât să continuăm să menţinem acest trend al creşterii economice şi să realizăm toate obiectivele pe care noi ni le-am propus.

În deschiderea în partea de introducere a şedinţei de guvern, o să-i dau cuvântul domnului Borbély să prezinte concluziile care au rezultat în urma derulării Programului de dezvoltare durabilă şi sunt concluzii care, aşa cum au fost prezentate, merită întreaga atenţie a Guvernului şi a opiniei publice. Vă rog, domnule secretar de stat!

László Borbély: Vă mulţumesc! Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, stimaţi colegi, este reuniunea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Avem cinci puncte pe ordinea de zi, dar le voi prezenta foarte scurt, pentru că aţi primit, săptămâna trecută, toate materialele. E o etapă importantă pentru că noi în 6 ani de zile am demonstrat pe zona aceasta de strategie a dezvoltării durabile a României şi implementarea Agendei 2030 că putem fi un centru regional printr-o relaţie interinstituţională, care am creat-o, prin relaţia care o avem cu societatea civilă şi iată că în iulie prezentăm al doilea raport naţional voluntar al României la New York, la Forumul politic de nivel înalt.

Primul punct, de fapt, pe ordinea de zi şi mulţumesc tuturor colegilor, tuturor instituţiilor care s-au implicat... Începând din luna septembrie am avut foarte multe întâlniri şi avem un document elaborat, care va fi şi un ghid pentru noi, de fapt, până la următorul raport, bazat pe strategie şi bazat pe planul de acţiune care îl avem din 2022, l-am făcut tot împreună, care ne ghidează în această zonă foarte importantă cum concepem noi viaţa noastră, viaţa cetăţenilor din România pe aceste precepte de dezvoltare durabilă. Şi vreau să vă arăt şi un document, care e foarte important, pentru că se spune că, dacă nu poţi să măsori ceva, nu există. Ei, iată, avem 99 de indicatori primari, 291 total indicatori.

E o muncă de 3 ani de zile cu Institutul Naţional de Statistică şi avem acum un inventar, după primul care l-am făcut în 2020, în ce stadiu ne aflăm în 2022. Deci a fost foarte important pentru noi să prezentăm şi acolo, la forumul politic, pe baza acestor analize în ce stadiu ne aflăm. În ceea ce priveşte raportul naţional voluntar, vreau să vă spun că suntem, în momentul de faţă, singura ţară din Europa care a fost aleasă de ONU să avem un eveniment important, care consideră ei că e foarte bun proiectul nostru. Şi eu vreau să vă propun, nu intru în detalii, pentru că nu avem timp, eu vreau să vă propun, domnule prim-ministru, conform şi regulamentului comitetului, să luăm decizia de a aviza acest proiect. Vă repet ultima zi, şi astăzi am ţinut legătura cu ministere şi avem un document foarte bine elaborat, urmând ca prin memorandum semnat de dumneavoastră, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, să finalizăm ca să putem prezenta la începutul lunii iunie deja varianta în limba engleză către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Deci, dacă sunteţi de acord, atunci putem trece - vă mulţumesc, la punctul următor. Noi prezentăm, începând de anul trecut, un raport anual către Parlament şi aveţi raportul anual, iar nu intru în detalii, pentru că am făcut multe lucruri în această perioadă şi eu cred că cel mai important e că apreciază societatea civilă şi mediul privat un parteneriat în acest domeniu şi am avut iniţiativa, acum 4 ani de zile, să avem o nouă meserie în România şi avem acum o nouă meserie în România - expert în dezvoltare durabilă şi datorită Planului Naţional de Rezilienţă, avem prevăzută finanţarea pregătirii a două mii de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026.

În momentul de faţă, deja primii 150 au primit diploma de absolvire curs postuniversitar în octombrie. Sunt nucleele noastre la ministerele care au lucrat şi până acum cu noi, la nivel de directori, experţi şi sunt partenerii nostri să fie din mediul local, deci de la autorităţi locale şi instituţii, pentru că sunt cei mai aproape de cetăţeni, şi 400 să fie, prin curs postuniversitar, de la instituţiile centrale, pe baza unor propuneri. Sunt oameni care sunt în acum în funcţie, dar vor avea această posibilitate să fie, ca experţi, mai apropiaţi de noi.

Avem un consorţiu de nouă universităţi cu care deja suntem în relaţie directă. Şi vom avea un centru de excelenţă pentru administraţia publică, să ajutăm la pregătirea deciziilor, experţii şi un agregator, o platformă care deja e funcţională şi o vom înfiinţa anul viitor, dar platforma deja funcţionează, un fel de relaţie cu cetăţeanul. Deci am vrut să vă informez despre acest raport şi îl prezentăm la Parlament.

Sunt mult mai multe puncte, pentru că, împreună cu dvs., am făcut foarte multe şi iniţiative şi chiar codul român de sustenabilitate, strategia privind economia circulară, dar vorbesc foarte scurt despre acestea în la punctele următoare. Deci eu supun de fapt spre aprobare ca să prezentăm Parlamentului acest raport şi dacă nu sunt observaţii, atunci putem trece la următorul...

Nicolae Ciucă: /.../ ştie despre ce este vorba şi nu putem să nu fim de acord să fie prezentat raportul Parlamentului, pentru că este o chestiune care vizează dezvoltarea pe termen mediu şi lung a ţării şi este normal ca toate aceste activităţi să meargă spre informare la toate forurile, cu atât mai abitir către Parlament.

László Borbély: Da. Deci este al doilea raport şi repet, şi acest raport l-am făcut nu noi singuri, ci împreună cu toate instituţiile, deci deci deja a trecut de filtrul ministerelor şi instituţiilor. V-am spus de aceşti indicatori, nu mai revin. Cu codul român al sustenabilităţii numai, foarte pe scurt, deci este vorba de acea raportare nefinanciară care, conform noi directive a Uniunii Europene, trecem într-o nouă fază şi am discutat foarte mult cu Ministerul de Finanţe şi îi mulţumesc ddomnului ministru şi colegilor. Este un proiect de hotărâre de guvern şi în curând vom veni în Guvern, pentru că e un sprijin şi către companiile private să se pregătească pentru că, după 2025, trebuie, pe baza unui chestionar, să prezinte.... şi avem o platformă deja care funcţionează - să ştie toţi cetăţenii ce fac companiile private şi de stat pe zona aceasta de dezvoltare durabilă şi noi ne-am pregătit chiar înaintea altor ţări din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte următorul punct, foarte pe scurt, iarăşi, strategia naţională privind economia circulară şi a constuiturii structurii de guvernanţă. Şi aici iarăşi mulţumesc tuturor ministerelor, care a fost un fel de coordonare, Ministerul Mediului, Ministerul Economiei au fost principalii noştri parteneri şi care au dus greul împreună sub coordonarea noastră. Avem o strategie aprobată în septembrie anul trecut şi avem în desfăşurare elaborarea unui plan de acţiune care, conform PNRR-ului, trebuie să-l aprobăm până în septembrie şi suntem în grafic şi avem ,pe baza hotărârii de guvern, o structură de guvernanţă, care înseamnă un comitet şi opt colegii. Nu le înşir aici, dar v-am prezentat în adresele pe care vi le-am trimis.

Sunt multe ministere unde deja s-au format unele nuclee la nivelul ministerelor printr-un ordin de ministru. Nu trebuie o nouă structură, ci oameni care, iarăşi, ne vor fi parteneri în continuare, pentru că sunt componente foarte importante, în nouă direcţii ,şi sunt unele transversale, deci ţine de mai multe ministere elaborarea acestor documente în coninunare. Deci suntem şi aici în grafic şi am... eu zic că suntem a 18-a ţară din Uniunea Europeană care are o strategie de economie circulă şi, de fapt, este o nouă viziune pe care dorim s-o implementăm, evident cu mediul privat, pentru că aici mediul privat are un rol foarte important.

Avem şi secretariatul Planului de acţiune şi coordonare a eficienţei energetice a clădirilor, unde Ministerul Dezvoltării, evident, are proiectele, dar e foarte important, vom avea o întâlnire anul viitor. Şi închei prin faptul că în acest domeniu, România nu numai că şi-a făcut temele, dar acum doi ani de zile am primit... o singură ţară din Europa primeşte un premiu de la ONU, care dă în fiecare an celor care au făcut cel mai mult pe dezvoltare durabilă. Suntem membri sau vicepreşedinţi în zone de asociaţii europene de dezvoltare durabilă şi este bine că avem acest comitet interdepartamental, care demonstrează voinţa politică a României, voinţa politică a Guvernului că da, dorim implementarea Agendei 2030. Vă mulţumesc!

Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc, domnule Borbély! Aceeaşi remarcă, pe care am făcut-o şi când am discutat, eu văd toată această dezvoltare înscriindu-se perfect. De altfel, aţi şi făcut referire la faptul că prin parte din obiectivele îndeplinite acolo, îndeplinim şi jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar complementar văd această aliniere a activităţii şi a obiectivelor îndeplinite prin Departamentul de Dezvoltare Durabilă la obiectivele şi standardele pentru accedere la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Vă mulţumesc!

O ultimă menţiune: în ultimul raport de date prezentat de Institutul Naţional de Statistică, o cifră este foarte importantă, şi anume faptul că inflaţia a scăzut în primul trimestru la 11,2. Ca atare, vom continua să luăm măsuri şi să facem în aşa fel încât să ne încadrăm cu inflaţia, poate mai devreme de sfârşitul anului, să fie sub 10%. Vă mulţumesc! Vă doresc o zi bună!

Sursa: Rador

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel