Schimbări majore la CNADNR. Guvernul înființează o nouă societate

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) se va reorganiza și își va schimba denumirea în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, urmând totodată să fie înființată și o nouă societate pentru dezvoltarea infrastructurii de transport rutiere - Compania Națională de Investiții Rutiere, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

"Prin proiectul de act normativ se propune reorganizarea CNADNR (care își va schimba denumirea în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere n.r) și înființarea unei companii distincte pentru gestionarea infrastructurii rutiere astfel încât să fie asigurată dezvoltarea pe termen lung a rețelei de transport TEN-T Centrală și Globală, în conformitate cu obiectivele asumate față de Comisia Europeană, iar neadoptarea cadrului legal de reorganizare constituie o situație excepțională care conduce la întârzieri în implementarea proiectelor și la decomiterea unor sume importante de bani din bugetul Uniunii Europene. Aceste întârzieri au impact direct asupra dezvoltării economice viitoare a României", se menționează în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.

CNIR, o nouă instituție pentru construcția de autostrăzi  

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va fi o societate comercială pe acțiuni cu personalitate juridică, de interes strategic național, și va funcționa sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pe bază de gestiune economică și autonomie financiară distinctă, cu respectarea legislației în vigoare, și va asigura serviciul public de dezvoltare a infrastructurii de transport rutiere pentru transportul populației și a mărfurilor, în condiții de siguranță a circulației, timpi de deplasare comparabili cu cei din Uniunea Europeană și confort în trafic.

Serviciul public asigurat de CNIR este parte din serviciul public de interes general care asigură circulația populației și a mediului de afaceri pe rețeaua națională de transport.

CNIR va avea drept obiect principal de activitate proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, repararea pe perioadele de garanție tehnică a autostrăzilor până la data predării către CNAIR, drumurilor expres, drumurilor naționale, variantelor ocolitoare precum și a altor elemente de infrastructură rutieră care fac parte din structura rutieră menționată astfel cum acestea sunt aprobate prin documentele strategice la nivel național sau fac obiectul unor decizii ale autorităților publice naționale în domeniul transporturilor; executarea de lucrări în regie proprie cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de stat și a achizițiilor publice; coordonarea dezvoltării unitare și echilibrate a infrastructurii de transport rutier în acord cu sursele de finanțare disponibile și cu documentele strategice aprobate la nivel național.

Societatea va încasa lunar de la CNAIR o cotă parte din rovigneta partajată precum și din tarifele de trecere a podurilor, inclusiv din alte venituri după mecanismul prevăzut în prezenta ordonanță și va desfășura activități de concesionare a spațiilor de servicii situate de-a lungul autostrăzilor și a drumurilor expres pentru asigurarea de servicii necesare desfășurării traficului auto precum și a altor activități economice.

Capitalul social inițial al CNIR va fi în valoare de 50.000.000 lei și va fi subscris și integral vărsat în numerar de statul român în calitate de acționar unic, prin Ministerul Transporturilor. Capitalul social va fi divizat în 5.000.000 de acțiuni cu o valoare nominală de 10 lei fiecare.

Angajările la CNIR, doar prin concurs

Personalul CNIR va fi angajat numai prin concurs, pe bază de contract individual de muncă.

CNAIR va transfera, în mod etapizat, proiectele de infrastructură de transport rutier pentru dezvoltarea infrastructurii de transport către CNIR.

"Proiectele de infrastructură de transport rutier se transferă către CNIR în vederea implementării, cu condiția ca aceasta să dispună de personalul minim necesar în vederea implementării, gestionării resurselor financiare necesare proiectelor, derulării procedurilor de achiziție publică dacă va fi cazul sau coordonării activității de proiectare, astfel încât să se asigure continuitate în implementarea proiectelor de infrastructură de transport. Pentru fiecare proiect de infrastructură de transport rutier care se transferă se va încheia protocol de predare-primire între CNAIR și CNIR", se precizează în nota de fundamentare.

Până la desfășurarea efectivă a activității CNIR pot fi asigurate servicii suport de către CNAIR pe bază de protocol de colaborare încheiat între cele două companii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel