România, aderare la Schengen. Premierul Ciucă a anunţat cum se încearcă rezolvarea cu Olanda

Sursa foto: Pixabay (hpgruesen)
Sursa foto: Pixabay (hpgruesen)

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre concluziile trase privind aderarea României la Schengen, ca urmare a discuţiilor avute cu diverşi lideri europeni la Bruxelles. Acesta a spus şi cum se încearcă rezolvarea situaţiei cu Olanda, stat al cărei Parlament recomandă refuzarea accesului României în spaţiul Schengen. 

"În ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare. Au fost, cum foarte bine se ştie, activităţi de evaluare. Comisia de Evaluare şi-a desfăşurat activitatea luna aceasta două zile în România, iar rezultatele comisie de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în consiliul JAI, să putem avea susţinerea pe baza meritului care trebuie să îi fie recunoscut ţării noastre pentru tot ce a realizat pentru a îndeplini cerinţele acordului Schengen. 

Este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt anumite probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa omologului olandez, astfel încât o comisie, o delegaţie, care vrea să vină să îşi clarifice lucrurile încă neelucidate să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins şi am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi discuţii, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a declarat premierul Nicolae Ciucă. 

Ce se întâmplă cu MCV

"Am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care dl ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei, atât cu Comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova. De asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să îi fie ridicat acest capitol al mecanismului de cooperare şi verificare", a mai precizat Nicolae Ciucă. 

Aderarea României la Schengen. Olanda refuză "să ne verifice". Chirieac: Decizia este, de fapt, luată. Noi ne ducem după fentă

Raportul misiunii de evaluare pentru aderarea României la Schengen ar urma să fie unul pozitiv, însă ni se reproşează situaţia corupţiei şi a crimei organizate. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de Interne, Lucian Bode, au chemat autorităţile din Olanda să ne verifice, iar aceştia au refuzat, invocând faptul că misiunea este cu un palier restrâns.

"Au refuzat fiindcă decizia Olandei este, de fapt, luată. Soluţia nu este alta decât negocierea. Există, într-adevăr, şi alte chestiuni în care decizia se ia în unanimitate în UE, dacă România este un stat - şi cred că la asta s-a referit şi Rareş Bogdan -, dacă nu, stai cu capul plecat şi doar execuţi, uitând foarte mulți că se află în poziţii de demnitate ale României datorită poporului român care i-a trimis acolo şi pot negocia la sânge cu un singur stat votul pentru Schengen. Este foarte simplu. Inclusiv domnul preşedinte Iohannis poate mai iese din muţenie, pe la Bruxelles pe acolo, şi mai spune două vorbe domnului Rutte sau mai discută cu Macron, sau cu Olaf Scholz, sau cu cine trebuie să discute. Asta este negocierea.

Iar aici noi ne ducem după fentă. Ba Parlamentul European care a votat a douăzecea oară că suntem gata pentru Schengen. Ba Comisia care trebuie să arate că de fapt sunt îndeplinite... Nu asta este problema. Olanda a spus: "Nu, domnule! Criteriul politic”. Păi, criteriul politic nu este în tratatul de aderare. Atunci negociază. Să ştiţi că aşa a fost şi cu vizele pentru români, la 1 ianuarie 2002. Aşa a fost şi cu admiterea în UE, în decembrie 2004, încheierea negocierilor. Olanda s-a opus. Apoi Olanda şi Finlanda. Asta se întâmplă şi cu Schengen", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel