Reuters: Independența energetică a României "se află la o aruncătură de băț"

România poate să-și stopeze dependența de gazul rusesc, "în condițiile în care descoperirea noilor depozite de gaze de șist face ca soluția să se afle la o aruncatură de băț", informează Reuters. 

Analiștii economici, afirmă Reuters, sunt de părere că depozitele de gaz de șist, adăugate la rezervele de gaze convenționale, ar putea transforma România într-o țară cu dependență zero de resursele energetice externe.

Potrivit agenției de presă, concernul american Chevron dorește să înceapă forarea destinată exploatării gazului de șist din apropierea orașului Bârlad, dar această activitate este împiedicată, pe de o parte, de organizații non-guvernamentale ce organizează proteste (înaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie), iar pe de cealaltă parte de poziția incertă față de explotarea gazelor de șist a formațiunilor politice.

ONG-urile cer o interdicție naționala a exploatării gazelor de șist,  sperând că toate drepturile de exploatare ale Chevron vor fi anulate dacă se va reuși strângerea unei majorități covârșitoare împotriva exploatării gazelor de șist în cadrul unui referendum organizat pe 9 decembrie în orașul Mangalia.

Exploatarea gazelor de șist se reazlizează prin fracturarea hidraulică, o metodă ce implica injectarea de apa și compuși chimici la presiune ridicată în formațiunile de roci de la mare adâncime. Conform experților, tehnologia poate duce la poluarea pânzei freatice.

În SUA, tehnologia fracturării hidraulice a revoluționat sectorul energetic, ducând la scăderea prețului gazelor și energiei electrice, dar prețul riscurilor pentru mediu i-a determinat pe europeni să fie mult mai prudenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel