Reuniune la București a liderilor care susțin varianta Ponta-Tusk pentru bugetul UE

Premierul polonez Donald Tusk și omologul său român, Victor Ponta, au convenit o reîntrunire a grupului ”Prietenii Coeziunii” în zilele de 28-29 noiembrie, la București, pentru a susține alocări mai mari de fonduri din bugetul UE 2014-2020 către țările mai sărace ale Uniunii.

În luna iunie a acestui an, grupul celor 16 țări UE care susțin politicile  de coeziune a organizat o întâlnire la București. Victor Ponta dezvăluia că premierul polonez, Donald Tusk, este modelul său în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și problema reprezentării țării sale în cadrul Consiliului European. Pe fondul controverselor legate de bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020, cei doi premieri fac din nou front comun. Polonia este principalul beneficiar al programului de coeziune, poziție ce a adus-o în conflict cu unii dintre principalii finanțatori ai Uniunii, Marea Britanie. Viitorul bugetului european este un subiect sensibil pentru Polonia, fapt care l-a determinat pe premierul britanic să amenințe cu folosirea dreptului său de veto, dacă omologul său polonez va cere majorarea cheltuielilor.

Grupul ”Prietenii Coeziunii” include 16 state - Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și România. Statele membre ale UE s-au împărțit în două tabere: una care susține limitarea cheltuielilor - statele net contribuitoare la buget precum Germania, Franța, Olanda și Anglia - și pe de altă parte beneficiarii. Întâlnirea organizată de Victor Ponta și Donald Tusk, la finele lunii, ar putea transmite un mesaj puternic, atât pe plan extern, în perspectiva negocierii bugetului, care se va încheia în decembrie, cât și pe plan intern. Conflictul cu Traian Băsescu, acuzat că își plătește prin alinierea la poziția Germaniei susținerea primită în timpul referendumului, poate avea impact la alegerile din 9 decembrie.

Tăierile de cheltuieli propuse de cel mai nefavorabil scenariu vor afecta atât România cât și Polonia, în același domeniu: agricultura.

Victor Ponta a anunțat că Traian Băsescu va fi cel care va reprezenta România la Consiliul European de la Bruxelles, însă, i-a cerut să-și folosească dreptul veto, pentru a împiedica punerea în aplicare a bugetului creionat de președintele CE, Herman van Rompuy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel