EXCLUSIV  Record pentru un tablou de Basquiat, vândut cu peste 110 milioane de dolari

Magdalena Popa Buluc / 30 mai 2017 / 18:01 Salveaza PDF Comentarii

Un tablou fără titlu, operă a lui Jean-Michel Basquiat, a fost achiziţionat luna aceasta la Sotheby's din New York, cu 110,5 milioane de dolari de către un colecţionar japonez. Un record pentru pictorul newyorkez.

Un tablou fără titlu, operă a lui Jean-Michel Basquiat, a fost achiziţionat luna aceasta la Sotheby's din New York, cu 110,5 milioane de dolari de către un colecţionar japonez. Un record pentru pictorul newyorkez.

 

Pictura de mari dimensiuni, 1,83 metri x 1,73, reprezintă un cap de negru neliniştitor, pe un fond bleu azuriu şi a fost adjudecată după 10 minute de licitaţie, o durată destul de neobişnuită. Precedentul record al artistului data din mai 1916, când un alt tablou gigantic (2,38 x 5 metri) atinsese la Casa Christie's suma de 57,2 milioane de dolari.   

    

La puţin timp după vânzarea pânzei lui Basquiat, Sotheby's a anunţat că noul posesor al lucrării este colecţionarul japonez Yusaku Maezawa, acelaşi care stabilise şi precedentul record de la Christie's şi care a devenit acum proprietarul celor mai scumpe două picturi ale pictorului newyorkez.

 

Miliardarul, care a făcut avere din comerţul de haine on line, cheltuise 97,8 milioane de dolari pentru şapte opere la licitaţiile din primavera anului 1916. Yusaku Maezawa are 41 de ani şi a anunţat într-un comunicat de presă că intenţionează să prezinte acest ultim tablou în viitorul muzeu pe care doreşte să-l deschisă la Chiba, oraşul său natal din estul Japoniei, lucrarea devenind “piesa centrală”.

        

El a mai explicat că în aşteptarea deschiderii muzeului, va accepta să împrumute pânza muzeelor din întreaga lume. “Sper că aceasta va produce şi altora tot atâta bucurie cât mi-a provocat şi mie, că această capodoperă va inspira generaţiile viitoare”.

 

Preţul de plecare al lucrării celui care se făcuse cunoscut sub pseudonimul SAMO pictând pe zidurile din New York a fost de 57 de milioane de dolari, aproape egal cu recordul pentru Basquiat din 2016.

 

Licitaţia s-a rezumat la un duel rapid între un cumpărător din sală şi celălalt care a licitat prin telefon. Primul a mers până la 97 de milioane de dolari, lăsându-i colecţionarului japonez opera la 98 de milioane, preţ la care s-au adăugat taxele şi comisioanele.

 

Căderea ciocanului care a marcat sfârşitul licitaţiei a fost salutată cu strigăte de publicul prezent şi cu fluierături admirative.

 

Pânza n-a mai fost propusă spre vânzare şi nici arătată publicului de la vânzarea ei, în 1984 la Christie's. Atunci, un colecţionar anonim n-a plătit pentru această opera din 1982 decât 19.000 de dolari.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27