Recalculare pensii. Raluca Turcan anunță startul evaluării dosarelor. Cât timp va dura acest proces

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Ministrul  Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că a fost emis ordinul de ministru prin care va începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, o etapă premergătoare recalculării pensiilor.

"Am emis astăzi ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiași articol (90 de zile după publicarea legii).

Acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Obiectivul nostru este să realizăm recalcularea după o lege nouă, care să facă reformă în sistemul public de pensii și care să aducă echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic.

Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate. Am alocat acestui proces maximum 1 an și jumătate, suficient timp pentru ca noul proiect de lege a sistemului public de pensii, la care am început deja să lucrăm, să fie definitivat.", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ce presupune noua lege a pensiilor

"Reforma pe care o vom face se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate și echitate. Vom acționa pe două direcții principale: Recalcularea după o nouă lege care va înlocui Legea 127 și estimăm ca în jumătate de an să avem deja un punct de vedere bine argumentat în acest sens; Identificarea unei soluții legislative pentru a aduce și pensiile speciale la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant. Țin să mulțumesc echipei Ministerului Muncii care lucrează într-un ritm foarte intens la acest proiect, echipei Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale care vor avea de susținut efortul important de evaluare și apoi, de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din sistemul public.", a precizat Raluca Turcan.

VEZI ȘI: Bogdan Chirieac, despre recalcularea pensiilor: „Trebuie o lege care să rămână în vigoare 50 de ani”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel