Prima autostradă electrificată, deschisă în 2025. Maşinile electrice se vor încărca din mers

Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels

Suedia va deschide circulaţiei prima autostradă electrificată. Maşinile electrice se vor încărca din mers. 

Autostrada aleasă este E20, din Suedia, cea care face legătura între Stockholm, Goteborg şi Malmo. Dar aceasta va fi doar prima dintr-un plan care ar urma să transforme complet cei peste 3000 de kilometri de şosea din Suedia. 

Suedia este un pionier în ceea ce priveşte drumurile electrificate, scrie Carscoops. În 2016, o porţiune de 2 kilometri de şosea din Gavle, centrul Suediei, a oferit posibilitatea încărcării în mers a maşinilor prin intermediul unui pantograf, similar trenurilor electrice sau tramvaielor. Ulterior, o porţiune de 1,6 kilometri din Gotland a fost electrificată cu ajutorul unor bobine poziţionate sub asfalt. 

Folosirea de pantografe se adresează în mare parte camioanelor, însă ar putea fi avantaje şi pentru cei care deţin autoturisme mici, dacă sistemul de încărcare ar fi implementat sub asfalt. Conceptul care ar putea fi folosit este deja utilizat pentru încărcarea wireless a telefoanelor mobile. Astfel, se introduce o placă sub asfalt, iar maşinile electrice echipate cu un dispozitiv de recepţie se încarcă pe măsură ce trec peste acea placă. 

Tehnologia ar permite nu doar folosirea vehiculelor electrice pe distanţe mai mari, ci ar putea duce şi la scăderea preţului pentru astfel de maşini, dat fiind faptul că ar putea fi folosite baterii mai mici. 

Conform cercetătorilor, doar 25% din reţeaua de drumuri a Suediei ar trebui să fie electrificată pentru ca proiectul să aibă eficienţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel