Peste 5000 de țapinari, protest la Guvern. A doua lovitură după mitingul ciobanilor

Un protest al asociațiilor forestiere va avea loc, marți, 26 ianuarie, în București. Circa 5000 de lucrători forestieri și din industria mobilei vor veni în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva Romsilva și RNP. Protestul este iniția de Asociația Forestieră Bucovina, având susținerea Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Asociației Producătorilor de Mobilă din România, Federația Proprietarilor de Păduri  și Pășuni - Nostra Silva, Asociației Forestierilor Valea Someșului, Comunității Forestierilor- Fordaq, Asociației Forestierilor și Producătorilor de Mobila "Mureșul", Asociației Forestiere Valea Bistriței, a industriei și sectorului producătorilor de mobilă.

Într-un comunicat trimis la redacție, forestierii arată că vor demonstra în fața Guvernului pentru:

  1. Adoptarea în regim de urgenta a unor soluții  pentru deblocarea accesului la resursa de masă lemnoasa, care afectează întregul sector de exploatare și prelucrare primara a lemnului și  industria mobilei, blocaj apărut prin preturile excesive practicate de Romsilva ca prețuri de pornire la licitațiile de masa lemnoasa.
  2. Modificarea contractului de vânzare cumpărare impus unilateral de RNP, și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare.
  3. Susținem reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50 % din volumul oferit la licitație, cu preturi  de pornire / de referință la nivelul preturilor de pornire la licitație de anul trecut.
  4. Adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP;
  5. Interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP a masei lemnoase proprietate publică a statului,
  6. Organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”,
  7. Acordarea de atribuții Gărzilor Silvice și în cazul RNP – Romsilva,
  8. Depolitizarea RNP-Romsilva,
  9. Investiții în drumuri forestiere;
  10. un sistem de urmărire a exploatării legale/trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat  de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice/ exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate/ bune practici  privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legale (due-dilligence, autoreglementare).
  11. Susținerea unei strategii pentru domeniul forestier, care  sa cuprindă:

▪     finanțarea sectorului/alocare echitabila din PNDR.

▪     strategie de accesibilizare  a fondului forestier.

▪     eliminarea suprareglementării/supraimpozitării sectorului.

▪     strategie de valorificare a masei lemnoase/susținerea  dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de  valorificare stabilite de Codul Silvic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel