Pensiile românilor. Câți bani se dau din ianuarie? Chirieac: "Problema nu e la coaliţie, ci la politica guvernamentală"

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Jurnalistul Bogdan Chirieac şi ministrul Muncii, Marius Budăi, au avut o confruntare în direct la România TV pe marginea subiectului care ţine pe jar România de câteva săptămâni încoace: majorarea pensiilor.

Majorarea de 12,5% a pensiilor ar fi, de fapt, mai mică, pentru cei care iau peste 2.000 de lei, transmitea cu ceva timp în urmă Realitatea Plus. Asta, din cauza impozitului – toate pensiile mai mari de 1.800 de lei vor fi majorate cu 10%, susține sursa citată. În acest context, Marius Budăi, ministrul Muncii, a precizat că măsurile de sprijin compensează diferența.

"Nu este doar 10%, depinde de praguri. Mă bucur și fac recurs la memoria dumneavoastră. Aceste discuții pe care le promovați despre majorarea de venituri nu le-ați avut în anii anteriori. Prezența PSD la guvernare a adus discuții despre majorări. Aceste calcule le-am făcut și noi și de aceea avem măsuri de sprijin. Am creat pentru toată lumea acea majorare a punctului de pensie. Iată că prezența noastră la guvernare a adus închiderea discuțiilor despre majorarea cu 40%, se majorează cu un pic mai mult. Și avem sprijin care să ajute în această perioadă grea de iarnă, dar și pentru anul 2023", a explicat Marius Budăi.

Întrebat la România TV când începe tipărirea taloanelor de pensii cu majorările anunţate, ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că actele normative sunt în lucru.

"Imediat după 10 decembrie, deja suntem cu actele normative lucrate, astăzi le-am avut în primă lectură, mâine voi avea o nouă lectură împreună cu ministrul de Finanţe", a declarat Budăi. Totodată, întrebat dacă nu e prea greoi mecanismul de folosire a voucherelor pentru plata energiei care urmează să fie acordate categoriilor vulnerabile, Marius Budăi a precizat că mecanismul poate fi îmbunătăţit pe parcurs. "Orice mecanism la început de implementare poate părea greoi şi aşa cum a fost şi cu voucherele pentru alimente, dacă vom întâmpina anumite probleme, le vom îndrepta. Important este să ajungă la cetăţeni", a declarat Marius Budăi.

Mai puţini bani la buget

Bogdan Chirieac a avut o intervenţie în direct la România TV unde a făcut următoarele precizări:

"Nu cred că va fi nicio întârziere, nu va fi nicio problemă cu pensiile normale, pe contributivitate. S-a discutat în coaliţie, e o coaliţie largă cu majoritate parlamentară importantă, nu vor fi probleme pentru oameni să-şi primească pensiile şi ajutoarele acelea sociale. Nu acolo este problema. Problema este la politica guvernamentală. Întreaga greutate a crizei economice e pe umerii mediului privat! La privat s-au majorat taxele şi impozitele într-o manieră, uneori, catastrofală, acum se forţează majorarea salariului minim care interesează peste un milion de persoane - acolo există un risc mare... România e singura ţară europeană care în aceste vremuri cumplite de criză a mărit taxele şi impozitele. Şi a luat şi facilităţile fiscale pe care le dăduse guvernul PSD. PSD-ul pot să-l înţeleg, fiindcă el se adresează categoriilor defavorizate, n-am reuşit să înţeleg PNL-ul aici. Majorările de taxe şi impozite pe care le-a făcut Guvernul se vor răsfrânge negativ asupra veniturilor bugetare. Nu vor fi mai mulţi bani la buget, vor fi mai puţini."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel