Năstase: MCV-ul, negociat de Macovei în 2006

adrian_nastase
adrian_nastase

Fostul premier, Adrian Năstase, a lămurit, miercuri, pe blog, problema Mecanismului de Cooperare și Verificare. El dezminte o afirmație a lui Tudor Baconschi care spunea că "MCV-ul a fost negociat de Adrian Năstase". Fostul premier subliniază că MCV-ul a fost negociat în 2006 de Monica Macovei, atunci când ea era ministru al Justiției. 

Adrian Năstase a fost premier între 28 decembrie 2000 și 21 decembrie 2004. MCV a fost aprobat prin Decizia Comisiei Europene din 13 decembrie 2006. În urma datelor prezentate, Adrian Năstase concluzionează "Este evident că, în 2006, mi-ar fi fost greu să negociez cu UE. Pentru motivele cunoscute de Monica Macovei". 

Fostul premier subliniază că MCV nu are o bază juridică în dreptul primar al Uniunii Europene. Prin urmare, sistemul judiciar nu face parte din domeniile de competență ale Uniunii.

MCV, respins de Franța și Germania

Adrian Năstase amintește că, în 2009, când Olanda a propus instituirea unui mecanism generalizat de monitorizare pentru toate statele UE, inițiativa a fost respinsă chiar de Franța și Germania. Motivul invocat: :"acest lucru nu excede competențelor UE".

Fostul premier mai spune că nu există o prevedere care să limiteze în timp MCV și că se transformă într-un instrument politic pentru că nu există un fundament juridic la nivelul Uniunii. El adaugă că este folosit de Traian Băsescu pentru hărțuirea adversarilor politici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel