Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. Ce se întâmplă în biserici și ce trebuie să dai de pomană

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. Ce se întâmplă în biserici și ce trebuie să dai de pomană. Pe 6 martie, sunt Moșii de Iarnă - Sâmbăta Morților. Iată ce se întâmplă în biserici și ce trebuie să dai de pomană.

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. Ce se întâmplă în biserici 

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. Sâmbătă, 6 martie 2021, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moşii de iarnă", scrie crestinortodox.ro. În fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi.

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. În ziua în care se săvârşeşte Sfânta Liturghie, preotul scoate miride (părticele) din prescura, pentru vii şi morţi. Ele sunt aşezate pe Sfântul Disc, alături de Agneţ - partea din prescură care reprezintă pe Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniţi), participa la sfinţenie prin prezenţa lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, facem pomenirea morţilor, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoşată Judecata şi A doua venire a Domnului la care ne vom înfăţişa toţi. Pentru că mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţă necesară, Biserica face mijlocire pentru toţi aceştia, ca să se bucure de fericirea veşnică.

Vezi și: Moșii de iarnă, 6 martie 2021. Ce nu ai voie să faci. Femeile trebuie să aibă grijă!

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. Ce trebuie să dai de pomană

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. În tradiţia populară există credinţa că, în această zi, sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Se spune că cei decedaţi se hrănesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca măcar un singur fel de mâncare să fie fierbinte. Se pot da de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci sau fructe.

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.

Moșii de iarnă, 6 martie 2021 - Sâmbăta morților. Se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în unele zone. Din acest motiv, sărbătoarea se mai numește și „Moșii de piftii". De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel