Ministerul Mediului. Gropi de gunoi neconforme, închise în perioada următoare

groapa de gunoi deseuri
groapa de gunoi deseuri

România mai trebuie să închidă 54 de depozite de deşeuri neconforme, dintre care 15 municipale, a recunoscut joi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Dacă la începutul mandatului meu erau 68 de depozite de deşeuri neconforme, din care fac parte şi depozitele de deşeuri periculoase, care erau în număr de 40, astăzi au mai rămas de închis 54, din care 15 sunt municipale şi 29 sunt depozite de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Asta înseamnă că, până la ora actuală, s-au închis 14 depozite, dintre care unul este depozit de deşeuri periculoase şi restul de deşeuri municipale”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu la Europa FM, citată de Agerpres.

Transfer de fonduri de la AFM

Ministrul Mediului a precizat, totodată, că pentru 12 depozite municipale care se află pe lista celor ce urmează a fi închise vor fi alocaţi 22 de milioane lei din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), "urmând apoi să vedem care va fi modalitatea de recuperare a acestor sume".

Angajamente față de Uniunea Europeană

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri ne-periculoase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională. De asemenea, ţara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deşeuri electronice de 4 kg/locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.

Restanți la îndeplinirea condiţionalităţilor

România a negociat 36 de condiţionalităţi ex-ante, acceptate de Guvern în anul 2014. Întârzierea îndeplinirii condiţionalităţilor poate duce la suspendarea integrală sau parţială a plăţilor aferente Programelor Operaţionale care sunt vizate de respectivele clauze preliminare. Data de 31 decembrie 2016 era termenul limită până la care România trebuia să îndeplinească toate aceste condiţionalităţi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel