Marcel Ciolacu, declaraţii înainte de şedinţa de guvern. "Salut votul de astăzi din Camera Deputaților prin care au fost respinse acele inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut premierul Marcel Ciolacu.

„În primul rând, vreau să vorbesc despre aderarea României la spațiul Schengen, după 13 ani de așteptări avem în sfârșit un acord politic. Acesta urmează să fie pus în practică în scurt timp și la nivel oficial, printr-o decizie a reprezentanților tuturor statelor membre din Uniunea Europeană. Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept câștigat după lungi negocieri, însă cu siguranță lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil. Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă de 13 ani în care mulți au vorbit, au comentat sau și-au dat cu părerea, dar de fapt nu au existat și au realizat foarte puțin. Acest guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc

„În al doilea rând, vreau să salut votul de astăzi din Camera Deputaților prin care au fost respinse acele inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală pe criterii etnice. Suveranitatea și integritatea teritorială a României nu sunt negociabile. Cei care se agață de astfel de teme revizioniste, desprinse din trecut, nu înțeleg că drumul României este doar înainte. Mă bucur că Parlamentul a închis rapid acest subiect, care ar fi folosit doar unor extremiști fără alte idei și soluții”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Reamintim că preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a afirmat că aceste iniţiative sunt "toxice", fără perspectivă, menţionând că suveranitatea şi integritatea României nu sunt negociabile.

"Ce rost au aceste iniţiative toxice, fără sens, care nu au nicio perspectivă vreodată de acum înainte?! Integritatea, suveranitatea acestei ţări nu sunt negociabile, nu se discută prin legi sau pe la colţuri, iar iniţiative revizioniste nu-şi au locul într-o instituţie atât de importantă precum Parlamentul României. Cine ar fi câştigat dacă am fi lăsat ca toată luna ianuarie celebrii scandalagii din Parlament să se joace cu spaimele poporului şi să strige că se vinde Ardealul, cine ar fi câştigat ar fi cei de la AUR. Aproape că mă bate gândul şi mă întreb dacă nu cumva Tokes şi cu Simion s-au înţeles ca unul să depună iniţiativa, iar altul să se certe o lună şi jumătate până începe sesiunea viitoare, astfel câştigând amândoi", a spus Simonis, conform Agerpres.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a precizat că deputaţii liberali sunt împotriva celor trei iniţiative şi votează împotrivă.

Salariile pentru profesori și personalul din educație

„Altă ordine de idei, în ședința de Guvern de astăzi vom aproba majorarea salariilor pentru profesori și personalul din educație, așa cum am convenit cu sindicatele din domeniu. De asemenea, vom aloca fonduri suplimentare pentru plata burselor de merit, sociale și tehnologice în învățământul privat și confesional. Am s-o rog pe doamna ministru Deca, după ședința de Guvern, să prezinte toate aceste detalii presei.

Inechități salariale

Tot astăzi vom regla și o mare parte din inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu ai caselor de pensii, ANOFM-uri, ITM-uri, ANEPIS, care vor fi aduși la nivelul salarial ai celor din structurile centrale. Același lucru se va întâmpla și pentru angajații din DSP, APIA, INA și Direcțiile Județene de Cultură, dar și pentru funcționarii din prefecturi care vor fi aduși la nivelul salarial din secretariatul general al Guvernului. Cu adevărat, pentru demnitarii din administrația centrală, indemnizațiile vor rămâne înghețate și anul viitor.

Plafonarea polițelor RCA

Tot în ședința de astăzi vom decide și prelungirea plafonării cu încă șase luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă doar rata inflației de maximum 6,8%. Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor, cu impact semnificativ asupra economiei.

”Veste bună și pentru fermierii români”

Avem astăzi o veste bună și pentru fermierii români Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole și vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făină și zahăr. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii români și locurile de muncă din acest sector.

În final, vreau să-l felicit pe cel mai tânăr membru al Guvernului, pe domnul ministru Bogdan Gruia. Încă a reușit să deblocheze după trei ani proiectul Cloud-ului Guvernamental. Este cel mai important proiect al statului în materie de transformare digitală a administrației din România și îmi doresc ca de anul viitor să-l vedem și funcțional”, a spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel