Liderii lumii au ajuns la datorii de 7600 de miliarde de euro. Vezi cine ocupă primul loc

Datorii
Datorii

Statele cu cele mai mari economii ale lumii au datorii de 7.600 de miliarde de dolari, care ajung la maturitate în acest an, multe dintre ele confruntându-se deja cu o creştere a costurilor împrumuturilor.

Cele mai mari sume scadente în acest an le are Japonia (3.000 de miliarde de dolari), urmată de Statele Unite (2.800 de miliarde). Cele mai mari şapte economii ale lumii, grupate în G7, alături de Brazilia, India, Rusia şi China se confruntă astfel cu obligaţia achitării (sau refinanţării) unor sume mai mari decât acum un an, când datoria totală ajunsă la maturitate se ridica la 7.400 de miliarde, informează Money.

Problema apare la costurile pentru refinanţarea datoriilor. Potrivit previziunilor Bloomberg, obligaţiunile cu scadenţă la zece ani vor avea dobânzi mai mari în cazul a cel puţin şapte state. Investitorii vor cere randamente mai mari la finanţarea unor state deja îndatorate care s-ar putea confrunta şi cu o scădere a rtimului de creştere economică, dacă nu chiar cu o recesiune. Recent, FMI şi-a redus prognoza de creştere economică globală de la 4,5% la 4% în acest an, pe fondul crizei datoriilor din zona euro, a eforturilor SUA de a reduce deficitul ce a depăşit deja 1.000 de miliarde şi a temerilor legate de evoluţia pieţei imobiliare din China.

Suma totală care trebuie împrumutată în acest an se ridică la 8.000 de miliarde de dolari, dacă se iau în calcul şi dobânzile. Cum anul trecut S&P a tăiat ratingul AAA al Statelor Unite şi a pus sub supraveghere ratingurile a 15 state europene, este clar că va exista o competiţie din ce în ce mai mare pentru a găsi cumpărători ai datoriilor guvernamentale.

Potrivit datelor agregate de la Bloomberg, costurile cu împrumuturile ale statelor membre ale G7 (SUA, Japonia, Germania, Canada, Marea Britanie, Franţa şi Italia) vor creşte cu 39 de procente în acest an. Bondurile pe 10 ani emise de China vor avea aceleaşi costuri, în timp ce pentru India costul scade uşor, de la 8,39 la 8,02.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel