EXCLUSIV  Legi justiție, modificare. Lucian Bolcaș: Împiedică `vopsirea` procurorilor, ca-n cazul Năstase

Avocatul Lucian Bolcaș a vorbit, pentru DCNews, despre modificările pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, le aduce legilor din justiție. 

”A meritat perioada lungă de așteptare ca să obținem rezultate bune. Era necesar, au trecut atâția ani de la adoptarea legilor justiției și pentru că s-a dovedit în practică disfuncționalitatea anumitor prevederi. Mă refer aici la numirea de către președinte a șefilor DIICOT și DNA care nu sunt decât niște direcții din structura Parchetului General. Numirea de către președinte a procurorului-general era justificată, dar numirea acestor șefi de direcție, nu. În condițiile în care președintele își păstrează numai prerogativa de a numi președintele ÎCCJ, se realizează și simbolic un echilibru în actul de justiție.

O a doua prevedere foarte importantă, stabilirea vechimii în funcție necesară pentru promovare și nu atât a vechimii, ci a continuității în aceeași funcție, pentru că astfel se împiedică, în sfârșit, vopsirea procurorilor în judecători peste noapte ca să-și judece propriile dosare- cum s-a întâmplat în cazul Năstase- sau să judece dosarele colegilor lor.

[citeste si]

Continuitarea în funcție demonstrează că ministrul Justiției a înțeleg că între procurori și judecători, la o egalitate de pregătire bună profesională, există o diferență de concepție, de abordare, de mentalitate, care împiedică acest transfer și care este păgubos actului de justiție. În ceea ce privește răspunderea magistraților, am o rezervă privind ideea de solidaritate cu statul, dar în orice caz, această răspundere a magistraților a fost păstrată în parametrii normali, europeni  a răspunderii pe care pot s-o aibă judecătorii. Cred că mai mult nu se putea face în acest domeniu. Împrejurarea că va deveni corpul de inspecție un organism independent de CSM aș vrea să spun că este, în sfârșit, o reașezare pe picioarele realității a acestor funcții. S-a aplicat un principiu din fotbal, nu poți și pasa și să dai cu capul în același timp. Inspecția care pregătește materialele, care le pune la dispoziția judecării CSM-ului trebuie să acționeze independent de cei care vor da hotărâri în acest caz. Este un lucru bun” a spus avocatul Lucian Bolcaș, pentru DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel