Iohannis, motiv refuz miniștri. Toni Greblă: Acest precedent e foarte, foarte periculos

Toni Grebla
Toni Grebla

Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, a comentat noul refuz al președintelui Klaus Iohannis în ceea ce privește propunerile de miniștri pentru două sectoare-cheie: Transporturi și Dezvoltare Regională. 

Președintele Klaus Iohannis a transmis Guvernului, cu privire la miniștrii propuși: ”Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.”, invocând lipsa cazierului. 

Toni Greblă subliniază că președintele Klaus Iohannis a făcut un gest ce poate reprezenta un precedent foarte periculos. 

Secretarul general al Guvernului subliniază că toate cele opt propuneri pentru funcția de ministru ”au fost făcute după aceleași tipic, într-o singură adresă, șase au fost acceptați, doi au fost respinși.”

”Prima dată, președintele a respins că i s-au părut candidaturile nepotrivite, apoi, după ce a apărut decizia CCR, care îi spunea președintelui că numai pentru motive de legalitate poate să respingă propunerile, atunci a invocat formal neîndeplinirea condițiilor de legalitate, fără să se refere la nimic, acum dând senzația că s-a referit la cazierul judiciar” a spus Toni Greblă, la Antrena 3, în emisiunea ”100 de minute”. 

”Motiv nedemn”

Toni Greblă a mai spus că motivul real este dorința președintelui de a nu-i numi pe cei doi propuși, Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici. ”Motivul formal e absolut neîntemeiat și nedemn pentru instituția care emană acest refuz”, a mai spus Toni Greblă. 

”Acest lucru este și foarte periculos, deoarece, într-o situație excepțională, miniștrii trebuie numiți în 15-30 de minute, pentru ca într-o situație foarte, foarte dificilă, e nevoie ca ministerele să fie conduse. În această situație, nu pui un ministru să umble să ia cazierul judiciar și să fie eliberat peste trei zile. Acest precedent este foarte, foarte periculos în momentul în care verifici condițiile de legalitate pentru a îndeplini calitatea de ministru, exact ca în orice altă întreprindere, unde, însă, legea prevede acest lucru. Pentru demnitatea de ministru, procedura de numire a miniștrilor nu cere cazierul” a spus Toni Greblă. 

Vezi și: BREAKING NEWS Iohannis, nou refuz pentru miniștri. Scrisoarea trimisă prim-ministrului Dăncilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel