În plină criză COVID-19, Orban închide telefoanele. Orange și Vodafone, lăsate fără licențe


Guvernul multinaționalelor, cum a fost numit Orban, pentru avalanșa de plăți și acte normative care avantajau marele capital, ar putea afecta doi mari operatori telecom. Tocmai pentru că încearcă să îi favorizeze, scutindu-i de plata taxelor de licență.

Astfel, la 31 martie, expiră licențele acordate Vodafone și Orange, în 2004, pentru telefonia 3G. ANCOM a propus încă din decembrie anul trecut prelungirea valabilităţii celor patru licențe existente în banda de 2100 MHz până la data de 31 decembrie 2031.

Dar, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații a stricat manevra guvernului, propunând şi o taxă de licență pentru prelungirea drepturilor de utilizare: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone. De asemenea, a fost propus şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, care au primit licențele mai târziu și au nevoie de prelungire în 2022.

La rulajul celor doi giganți telecom în România, 60 de milioane de euro nu ar reprezenta mai nimic. Dar, după campania dusă împotriva OUG 114, PNL are relații speciale și interese politice în joc.

Timp de trei luni după ce ANCOM a făcut propunerea, guvernul Orban a ținut la sertar proiectul, neavând tupeul să-și asume scutirea de taxe (pentru că ar putea intra în vizorul Curții de Conturi și al procurorilor, odată ce se crează un prejudiciu de 60 milioane de euro). Dar nici nu doresc să supere marele capital, pe care  se bazează mai mult decât pe alegători.

Ca urmare, se va intra în blocaj, iar după data de 31 martie Orange și Vodafone trebuie să suspende operarea 3G, dacă nu se găsește o soluție de ultimă oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel