Guvernul Ponta, blocat dacă USL câștigă. Miza protocolului cu UNPR

ponta - oprea
ponta - oprea

Semnarea protocolului dintre PSD și UNPR a fost văzută de unii comentatori drept o lovitură la adresa Uniunii Social Liberale. S-a spus că e la mijloc prietenia dintre Ponta și Oprea. Sau că e un ”blat” cu Traian Băsescu, odată ce UNPR s-a angajat să blocheze orice tentativă de suspendare a președintelui.

În realitate, semnarea protocolului de către PSD a fost un gest de pragmatism politic, inevitabil în actuala ecuație parlamentară. Fără această înțelegere, guvernul Ponta devine foarte fragil și, chiar dacă nu va cădea prin moțiune de cenzură, ar putea fi blocat din punct de vedere legislativ.  Vinovat: succesul electoral al Uniunii.

În momentul de față, peste 30 de parlamentari ai USL candidează în alegerile locale. Cel mai cunoscut nume este al senatorului Olguța Vasilescu, care se bate chiar cu UNPR, pentru primăria Craiovei. Calculele arată că 20 de parlamentari USL au șanse considerabile, dar având în vedere trendul ascendent înregistrat după victoria din Parlament, numărul ar putea depăși 25 de noi ”aleși”.

Dacă nu continuă racolările de parlamentari, succesul de la locale va duce USL (împreună cu minoritățile) sub pragul care ar permite schimbarea Legii Electorale, sau a altor acte normative importante.

Înțelegerea cu UNPR elimină acest risc și oferă stabilitate guvernului Ponta, mai ales că s-a agreat formula după care se vor organiza alegeri parlamentare. Fiind încheiat fără participarea PNL, acest protocol nu afectează electoratul de dreapta, vizat de mesajele propagandei portocalii, care înfierează ”socialismul” Uniunii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel