Guvernul, plângere penală la DNA. Unde-i contractul cu Bechtel?

Guvernul a depus la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală cu privire la lipsa contractului original cu Bechtel. Plângerea a fost depusă pentru neglijență în serviciu, însă Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine nu exclude posibilitatea de "distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice". Pagubele se ridică la peste un milion de euro. Guvernul a mai depus în toamna anului 2012, 30 de plângeri penale la DNA. Direcția Anticorupție nu a deschis niciun dosar, potrivit Luju. 

Ministrul pentru Marile Proiecte a explicat de ce contractul cu Bechtel nu a fost desecretizat. Dan Șova a precizat că documentul original, semnat în 2003, nu poate fi găsit. El a dat asigurări că prevederile contractului vor fi publicate imediat ce va fi găsit. În timp ce Dan Șova spunea că în urma unei declarații a Ancăi Boagiu reiese că modificările din 2005 au dus contractul la 10 miliarde de euro, Anca Boagiu îi cere lui Dan Șova să facă publice contractele originale pentru că el "știe de ce". Anca Boagiu a anunţat ulterior că a depus plângere penală la Parchetul ICCJ împotriva ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original cu Bechtel. Ea întreba: "Îi este frică de contractul parafat de un alt Guvern PSD?". Inițial, Anca Boagiu îi spusese lui Dan Șova că documentul se află la etajul 2, camera 58.

Potrivit unui comunicat al Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a fost depusă, marți, la DNA "plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, constând în lipsa exemplarului original al contractului de proiectare, construire şi finanţare a autostrăzii Braşov–Cluj–Borş încheiat între Statul Român prin CNADNR şi compania americană Bechtel International Inc., precum şi a tuturor documentelor subsecvente acestui contract".

În plus, în comunicat mai este precizat că "plângerea penală cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice".

Infracțiunea invocată ar aduce statului român pagube de "1.000.000 euro, ţinând cont de valoarea contractului cu Bechtel International Inc".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel