Guvernul a adoptat cadrul prin care organizaţiile pot face parte din EURES

Alexandru Ichim / 27 aug 2019 / 17:29 Salveaza PDF Comentarii
 

Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care este instituit cadrul legal şi instituţional privind modul în care organizaţiile interesate pot deveni parte a reţelei EURES, conform unui comunicat de presă al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Organizaţiile interesate pot deveni parte a reţelei EURES, ca membri sau parteneri ai acestei reţele, în conformitate cu cadrul de cooperare instituit prin Regulamentul (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 şi (UE) nr. 1296/2013.

Beneficiile membrilor și partenerilor EURES

 

Viitorii membrii sau parteneri EURES vor putea furniza servicii de asistenţă lucrătorilor şi angajatorilor, premisă esenţială pentru facilitarea exercitării libertăţii de circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene.

"Prezentul act normativ este necesar pentru stabilirea şi completarea cadrului legal naţional în aplicarea Regulamentului UE, pe de o parte, iar pe de altă parte răspunde nevoii de servicii mai multe şi mai diversificate în domeniul circulaţiei forţei de muncă, pe o piaţă unică europeană într-o continuă dinamică", a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.

Dispoziţiile Ordonanţei Guvernului reglementează în principal: criteriile de admitere ca membri sau parteneri EURES a organizaţiilor, respectiv a persoanelor juridice de drept public sau privat; desemnarea Serviciului Public de Ocupare al României, respectiv Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, împreună cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, ca membrii EURES; realizarea evidenţei organizaţiilor admise ca membri şi parteneri EURES; obligaţiile organizaţiilor admise ca membri şi parteneri EURES; efectuarea verificării conformării membrilor şi partenerilor EURES cu legislaţia aplicabilă; încetarea şi suspendarea calităţii de membru sau partener EURES.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26