Fotbal: "Trebuie să găsim o soluţie până în 2022" pentru reforma Ligii Campionilor (Andrea Agnelli)

"Ştim că trebuie să găsim o soluţie până în 2022" pentru reforma Ligii Campionilor, a declarat Andrea Agnelli, reales marţi preşedinte al Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), la adunarea generală a acestei instanţe, dedicată în mare măsură celei mai importante competiţii intercluburi de pe continent.

"Adevărata dată limită este 2022. Noi nu avem nicio putere. Oficial, comitetul executiv al UEFA este cel care va propune şi va decide", a afirmat Agnelli, care este preşedintele lui Juventus Torino.

UEFA a lucrat cu ECA, asociaţie ce reprezintă 232 de cluburi, în privinţa reformării sistemului competiţional european intercluburi începând din 2024.

Propunerea iniţială avea în vedere crearea unei ligi paneuropene cu trei eşaloane, cu promovări şi retrogradări între divizii. Liga de elită ar fi noua versiune a Champions League, iar 24 din cele 32 de echipe şi-ar păstra locurile pentru sezonul următor, rupând tradiţia că o calificare se realizează prin performanţă în competiţia internă.

Se sugera şi formarea a patru grupe de opt echipe în faza întâi, ceea ce ar însemna un număr mai mare de meciuri.

Propunerea a întâmpinat o opoziţie puternică din partea ligilor naţionale de pe continent, care au susţinut că lupta pentru un loc de Champions League este un aspect cheie al competiţiilor lor. Un număr de membri ECA au părăsit discuţiile la o întâlnire în iunie, în Malta, criticând planul.

În urma opoziţiei a numeroase cluburi, dintre care unele membre ale ECA, dar şi a ligilor, îngrijorate de o reformă ce ar ameninţa campionatele naţionale, UEFA a anulat o reuniune prevăzută pe 11 septembrie.

La adunarea sa generală, desfăşurată luni şi marţi la Geneva, ECA a făcut un bilanţ al consultării cluburilor în privinţa acestui proiect, dar nu a formulat oficial noi propuneri.

Această reuniune a fost "foarte productivă şi constructivă" şi a venit după "luni de dialog intens cu cluburile", a adăugat Agnelli. Propunerea iniţială a fost "în interesul tuturor", a spus italianul, asigurând că "toată lumea recunoaşte nevoia de schimbare".

"Important e să existe mai multe meciuri în cupele europene. Vrem un acces echitabil, ne dorim participarea ţărilor mici, asta e ceea ce contează", a adăugat el.

Pentru mai multe meciuri în cupele europene, trebuie găsite date într-un calendar internaţional deja încărcat.

Potrivit unor surse prezente la adunarea generală a ECA, Agnelli a sugerat ca marile campionate să aibă 18 echipe.

Întrebat de AFP dacă a oferit această sugestie şi dacă aceasta este poziţia ECA, Agnelli a răspuns: "Nu!"

O sursă prezentă la reuniune, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a indicat: "de la această adunare generală reiese că proiectul iniţial a fost abandonat".

Ar putea fi discutată din nou posibilitatea de a juca meciuri de Liga Campionilor în weekend. "Va trebui să mi se explice unde scrie că nu se poate juca în weekend", a declarat un reprezentant al lui Real Madrid, potrivit altei surse prezente la reuniune.

Mai multe cluburi reticente faţă de propunerile ECA ar putea organiza în viitorul apropiat o reuniune la Londra, conform unei surse apropiate de unul dintre aceste cluburi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel