FIFA și UEFA, mesaj privind posibilitatea ca România să fie exclusă din competiții

FIFA și UEFA, mesaj privind posibilitatea ca România să fie exclusă din competiții
Descriere foto: FIFA și UEFA, mesaj privind posibilitatea ca România să fie exclusă din competiții

Bjorn Vassallo (FIFA) și Karl-Erik Nilsson (UEFA) au transmis câte un mesaj după ce Răzvan Burleanu a prezentat posibilitatea unei ingerințe politice în activitatea FRF, dacă va fi adoptată o modificare legislativă la Legea Sportului.

Karl-Erik Nilsson, prim-vicepreședinte UEFA, și Bjorn Vassallo, director FIFA pentru Europa, au fost invitați speciali la Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal și au vorbit membrilor afiliați și au dorit să atragă atenția asupra eventualei implicări a politicului în fotbal.

“Acum două luni a fost un congres internațional UEFA la Roma, unde s-au pus bazele unei noi strategii UEFA, o strategie pentru dezvoltarea fotbalului. Nimeni din afară nu poate face această strategie. Doar împreună putem reuși, toată familia europeană a fotbalului. Dragi prieteni, fotbalul este cel mai popular sport de pe planetă, iar asta și datorită principiilor de bună guvernanță care stau în spatele jocului. Pentru mine și pentru noi toți, cei din familia fotbalului, cel mai important lucru este autonomia fotbalului. Din punctul de vedere al FIFA și UEFA, fotbalul trebuie să fie manageriat fără influențe politice. Așa este acum și așa trebuie să fie și în viitor. Sigur că fotbalul se poate dezvolta cu ajutorul autorităților, dar această colaborare nu trebuie să fie o ingerință”, a declarat Karl-Erik Nilsson, prim-vicepreședinte UEFA.

Un lucru de neacceptat

 

La rândul său,  Bjorn Vassallo, director FIFA pentru Europa a explicat: “Doresc să reiterez ceea ce a spus domnul Nilsson înaintea mea, pentru FIFA, ingerința unor terțe părți sau a politicului în activitatea fotbalistică este un lucru de neacceptat! În schimb, guvernul trebuie să sprijine organizațiile fotbalistice și să contribuie la dezvoltarea fotbalului de masă. Scopul oricărei organizații fotbalistice este să contribuie la această dezvoltare, la respectarea principiilor de bună guvernanță care reprezintă fundația. De aceea, alături de UEFA, și cu reprezentanții României, FIFA va lucra împreună pentru a asigura acest cadru. Toți avem obligația să ne asigurăm că toate deciziile pe care le luăm sunt în favoarea și în beneficiul sportului pe care-l iubim.”

Citește și: Ivan Patzaichin, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic 

Inițiativă legislativă periculoasă pentru sport

 

Declarațiile celor doi invitați vin după ce președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat că, la Camera Deputaților, a fost înregistrată o propunere de modificare a Legii nr. 69/2000. Mai exact, propunerea de modificare a articolului 88.1 din legea respectivă, adică faptul că Ministerul Tineretului și Sportului, prin ordin de ministru, ar putea convoca adunare generală extraordinară care ar avea posibilitatea să stabilească alegeri, modificări de statut sau chiar dizolvare, fără a ține cont de statutele în vigoare și rolul instanțelor judecătorești.

“Nu putem fi de acord cu nicio modificare menită să permită ingerințe de nejustificat în activitatea structurilor sportive și care ar putea determina aplicarea abuzivă a respectivelor prevederi. Cu referire strict la Federația Română de Fotbal vă învederez obligațiile FRF, rezultate din calitatea de membră FIFA și UEFA, coroborate cu prevederile Legii nr. 69/2000, cu privire la posibilitatea de a-și alege organele de conducere în mod independent, de a-și organiza activitatea fără niciun fel de ingerință din partea unui terț. (art. 7 bis din statutul UEFA, art 14 alin 1 lit I coroborat cu art. 19 din Statutul FIFA). Nerespectarea obligațiilor mai sus menționate poate conduce la aplicarea unor sancțiuni disciplinare grave din partea forurilor internaționale amintite. Și când spun grave mă refer la faptul că Federația Română de Fotbal ar putea fi suspendată, am putea pierde organizarea EURO 2020, echipele românești ar putea fi excluse din Europa și nicio echipă națională nu va mai evolua în vreo competiție. Menționez că UEFA a declanșat deja procedura de monitorizare a situației din România”, a spus Răzvan Burleanu.

Citește și:

România, OUT din competițiile internaționale? Modificare legislativă cu efect devastator

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22