FACIAS dă în judecată Guvernul: Tendinţă îngrijorătoare de a evita răspunsul la întrebări esenţiale

Sursa foto: Facebook Guvernul României
Sursa foto: Facebook Guvernul României

FACIAS a decis să dea în judecată guvernul României, după ce nu li s-a răspuns la mai multe întrebări adresate pe cale oficială.

"Fundația pentru Apararea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat în judecată guvernul, care a refuzat sistematic să răspundă unor întrebări adresate pe cale oficială. FACIAS a cerut lămuriri privind crearea unui mecanism de combatere a știrilor false și a făcut o solicitare în baza legii liberului acces la informațiile de interes public. 

FACIAS remarcă faptul că tocmai această opacitate a guvernului subminează credibilitatea sa, mai ales când vine vorba despre întrebări care pun la îndoială procedurile sau imparțialitatea Executivului", se arată într-un comunicat de presă al FACIAS. 

"Fundația pentru Apararea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a adresat Guvernului României o solicitare, la începutul lunii aprilie, prin care a încercat să afle detalii despre acțiunile pe care le desfășoară Executivul pentru a limita propagarea știrilor false. FACIAS a cerut clarificări cu privire la eventuale întâlniri între Guvern și anumite organizații neguvernamentale, vizând crearea unui mecanism de sancționare a știrilor false. Aceste întrebări privesc inclusiv criteriile de selecție ale ONG-urilor invitate, participanții la aceste întâlniri, documentele rezultate și planurile viitoare pe această temă.

Întreaga lume se confruntă cu un labirint al dezinformării, un labirint plin de fake news, acestea devenind un obstacol semnificativ în calea unei comunicări autentice și a unei înțelegeri clare a realității în care trăim. Fenomenul „Fake-News” subminează democrația, alimentează polarizarea socială și erodează încrederea publicului în instituțiile statului. În acest condiții, FACIAS a încercat să afle ce face Guvernul României pentru a combate acest fenomen. 

Din păcate, lipsa de transparență a Guvernului se aplică și în această situație, astfel încât, până în acest moment informațiile întârzie să fie comunicate. În aceste condiții, FACIAS a hotărât să dea în judecată Guvernul pentru a obține răspunsurile solicitate!

FACIAS își exprimă îngrijorarea profundă și nemulțumirea față de refuzul al Guvernului României de a răspunde la solicitările noastre legitime de informații de interes public. În pofida angajamentului teoretic al Guvernului față de transparența și responsabilitatea publică, FACIAS a observat o tendință îngrijorătoare de a evita răspunsul la întrebări esențiale, care privește deschiderea și imparțialitatea procedurilor sale. Refuzul Guvernului de a răspunde la aceste întrebări nu numai că subminează credibilitatea sa, dar slăbește și încrederea cetățenilor în capacitatea sa de a lupta împotriva dezinformării și a proteja democrația. Solicităm Guvernului să își onoreze angajamentul față de transparență și să răspundă la aceste întrebări.

FACIAS își reafirmă angajamentul de a apăra drepturile cetățenilor și de a combate abuzurile de putere ale statului. Continuăm să cerem responsabilitate, transparență și un răspuns la întrebările noastre”, transmite FACIAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel