Decizia preşedintelui Traian Băsescu de a boicota summitul de la Varşovia nu va fi bine primită de administraţia de la Washington

Tadici+si+Basescu
Tadici+si+Basescu

Boicotul preşedintelui Traian Băsescu de a nu participa la summitul de la Varşovia  nu va fi bine primită la Washington, având în vedere relaţiile de securitate strânse dintre cele două ţări, relatează New York Times în ediţia electronică.

Statele Unite şi România au convenit în mai asupra locului unde vor fi instalaţi interceptorii antirachetă pe teritoriul României, în cadrul unui program desemnat să ralieze Washingtonul şi aliaţii săi din cadrul NATO împotriva ameninţării iraniene.

Amplasarea rachetelor este aşteptată în 2015, potrivit oficialilor, şi aproximativ 200 de americani sunt aşteptaţi să ajute la operarea acestui sistem.

Decizia preşedintelui român, Traian Băsescu, de a boicota summitul a fost luată după ce Polonia l-a invitat pe preşedintele Kosovo, iar şeful statului sârb, Boris Tadici, a anunţat şi el că nu va participa.  Tadici a decis să respecte această hotărâre chiar şi după arestarea liderului militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici.

Denis MacShane, un avocat britanic expert în afaceri europene, a numit decizia Serbiei o greşeală. "Este o eroare diplomatică să îl pui la punct pe preşedintele (Barack) Obama refuzând să mergi în Polonia pentru a întâmpina SUA", a declarat el. "Preşedintele Tadici s-ar fi putut transforma la Varşovia în eroul european al momentului, având în vedere capturarea celui mai urmărit criminal de război din Occident pentru a-l trimite la Haga pentru proces", a adăugat el.

Citeşte şi:

Preşedinţia confirmă: Traian Băsescu nu participă la reuniunea de la Varşovia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel