Dacian Cioloș, tranșant: Să nu mai mergem la Bruxelles ca la Înalta Poartă

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că doreşte ca miniştrii Cabinetului să discute cu oficialii de la Bruxelles atunci când nu sunt de acord cu anumite condiţionalităţi ce nu corespund obiectivelor de politici publice româneşti.

"Am avut deja în Guvern mai multe discuţii, şi o să mai avem, în care vreau să responsabilizez miniştrii ca tot ceea ce înseamnă condiţionalitate europeană să nu mai fie văzută ca obligaţie dictată de la Bruxelles, ci nişte lucruri pe care trebuie să ni le asumăm noi. Şi atunci când cu anumite condiţionalităţi nu suntem de acord, pentru că ele nu mai corespund obiectivelor de politici publice pe care le avem, atunci mergem la Bruxelles, discutăm, le explicăm şi le corelăm cu obiectivele celorlalte state membre, pentru că, sigur, vorbim de infrastructură sau de alte tipuri de politici - e nevoie de corelarea la nivel european. În primul rând, trebuie să ştim noi ce vrem, ca să ştim ce discutăm la Bruxelles, şi să nu mai mergem la Bruxelles doar ca la Înalta Poartă unde să cerem indicaţii", a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă.

Dacian Cioloş a mai spus că, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, autorităţile române trebuie să fie interesate mai degrabă de aspectul calitativ al folosirii acestora decât de cel cantitativ.

"Noi trebuie, încet-încet, să devenim responsabili de noi înşine, să ne asumăm conştient faptul că suntem stat membru al UE, că lucrurile nu se decid la Bruxelles în mare parte, ci se decid la noi, şi se decid la Bruxelles doar atunci când noi nu luăm deciziile la timp sau nu luăm deciziile necesare. Eu pornesc în primul rând, chiar şi vorbind despre fondurile europene, (...) de la premisa că noi mai avem încă foarte mult de lucru, în primul rând, ca să nu mai avem o concepţie cantitativă asupra fondurilor europene - cât la sută am absorbit, ci mai degrabă una calitativă, ce am făcut cu banii aceştia, ce se vede sau ce nu se vede, pentru că noi pierdem, chiar dacă absorbim 80-90% -100% din fonduri şi aruncăm banii pe fereastră, nu se văd rezultatele", a explicat şeful Guvernului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel