Cum va scumpi Guvernul gazele cu 40% până în 2014

Căloiu Oana / 28 ian 2013 / 14:41 Salveaza PDF Comentarii
gaze
gaze

Liberalizarea prețurilor din domeniul gazelor va aduce Analizele Energy-Center au punctat câteva argumente în sprijinul ideei că atunci când "mâna stângă nu știe ce face mâna dreapta" resursele țării sunt un beneficiu doar pentru ce care pot decide întrebuințarea lor. Bomba amorsată de Guvern și instituția din subordinea sa, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), îi pun pe cetățeni în imposibilitatea de a putea răspunde pieței în raporturile de cerere și ofertă.

Prin măsuri precum: ordonanța cheltuielilor deductibile la stabilirea profitului impozabil; impozitul pe monopolul natural; angajamentului ANRE de returnare a veniturilor amânate pentru activitatea de transport, înmagazinare și distribuție gaze; creșterea tarifelor de transport, înmagazinare, distribuție și furnizare a gazelor ca urmare a începerii celei de a treia perioade de reglementare; procedurii de vânzare de gaze pe OPCOM și comisionarea acestor tranzacții, dar și alte tarife adiacente vor determina, în fapt, creșterea prețului mediul al gazelor care va ajunge la consumatorul final cu aproximativ 25% în 2013 și 20% în 2014.

Deși Guvernul a promis majorări pentru pensii și salarii, evoluția pieței nu va merge în sensul bun. Cetățeanul e obligat să cheltuiască mai mult decât primește, iar acestă situație nu poate fi schimbată în viitorul apropiat. România nu se poate adapta din mers cerințelor europene, în mare parte pentru că statul are dificultăți în a produce eficient, îi lipsește tehnologizarea, iar problemele se transferă dintr-un Guvern în altul.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26