EXCLUSIV  Congres PNL. Scenariul care îl poate scoate din joc pe Orban

În august, DCNews scria că data la care a fost stabilit Congresul PNL îl avantaja pe Ludovic Orban, însă anumite contexte pot invalida scenariul favorabil președintelui în funcție al PNL.

Ludovic Orban era avantajat de un Congres în toamna acestuia an din două motive. În primul rând, un interval mai lung până la alegerile pentru funcția de președinte îi „oferea” premierului Florin Cîțu mai multe șanse să gafeze. Erodarea imaginii, în cazul unui premier nepopular, ar fi restabilit echilibrul între cei doi candidați. În al doilea rând, Ludovic Orban era avantajat în cazul unui Congres desfășurat în sală, cu prezența fizică a membrilor de partid, Orban fiind un bun vorbitor, capabil să „întoarcă” voturi cu discursul său. Alegerile online, însă, îl favorizează pe Florin Cîțu, premierul în funcție și candidatul care și-a asigurat susținerea celor mai mulți șefi de filiale.  

Cifra fatidică pentru Orban 

În primăvară, când campania de vaccinare era la început și mergea bine, calculele arătau că în septembrie va fi suficientă „imunitate” pentru a avea siguranța unui Congres cu participare fizică a votanților. Prăbușirea ratei de vaccinare și decolarea ratei de infectare pot trimite, însă, Congresul spre zona online, scria DCNews încă din luna august. Ținând cont de începerea noului an școlar din 13 septembrie, șansele de a descoperi noi pacienți COVID (adică unii dintre copii și familiile acestora) cresc, iar curba incidenței poate fi modificată într-un ritm mult mai alert față de perioada vacanțelor.

Amânarea Congresului ar fi o manevră riscantă atât pentru Orban, cât și pentru Cîțu, care intră în iarnă după o explozie a prețului la energie, combustibili și gaze.

Potrivit unor informații apărute în spațiul public, susținătorii lui Florin Cîțu ar urma să ceară, sâmbătă, ca la Congres să se voteze online, în contextul creșterii numărului de infecții din Capitală.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus că nu se poate vota online la Congresul din 25 septembrie, pentru că nu poate fi asigurată securitatea votului.

Congresul PNL, în pericol. Toni Neacşu: Dacă incidenţa sare de 3 la mie, nu va putea avea loc nicăieri!

Amintim că avocatul Toni Neacşu a spus, vineri seară, dacă incidenţa Covid-19 în Bucureşti sare de 3 la mie, atunci Congresul PNL este în pericol. „Dacă până pe 25.09 Bucureștiul depășește incidența de 3/mie, Congresul PNL, la care sunt așteptați 5000 de delegați, nu va putea avea loc nicăieri, nici în spațiu închis nici pe stadion, potrivit HG-ului adoptat astăzi. Desigur, cu excepția situației în care congresul va fi considerat o competiție sportivă (!). Juridic el este un eveniment privat în spațiu închis (Romexpo) la care pot participa doar maximum 200 de persoane și asta doar dacă toți au certificat verde. Dacă îl vor considera conferință în spațiu închis pot fi maximum 150 de participanți, iar dacă îl vor considera alt eveniment cultural în spațiu deschis (să zicem pe stadion) pot participa maxim 1000 de persoane cu certificat verde”, a precizat avocatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel