China a majorat dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, până la 5,81%

Renminbi
Renminbi

China a majorat, începând de duminică, dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, până la 5,81%, aceasta fiind o altă măsură luată de Guvernul de la Beijing pentru a domoli inflaţia internă, care în noiembrie a ajuns la 5,1%, cel mai ridicat nivel din ultimele 28 de luni, informează agenţia EFE.

Aceasta este a doua creştere a dobânzii la care a recurs guvernul chinez, după ce, în 26 octombrie a majorat cu 25 de puncte de bază acest indice. Beijingul menţinuse această dobândă neschimbată din 2007, înainte de declanşarea crizei mondiale, dar incipientele presiuni ale inflaţiei interne l-au obligat să acţioneze.

Într-un comunicat publicat publicat pe pagina sa web, Banca Populară a Chinei (PBOC), a recunoscut că obiectivul este lupta împotriva inflaţiei interne, ce reprezintă 'calul de bătaie' al guvernului pe termen scurt.

Banca centrală a Chinei a majorat şi rata depozitelor bancare tot cu un sfert de punct procentual, până la 2,75%.

Specialişti ai unei bănci internaţionale din Beijing au declarat pentru EFE că măsura anunţată duminică are ca scop drenarea economiei şi frânarea creditării, informează Agerpres

Frenetica recuperare economică (în primele nouă luni ale anului economia Chinei a crescut cu peste 10%) face ca preţurile să depăşească estimările oficiale.

În noiembrie, Indicele Preţurilor de Consum a înregistrat o creştere de 5,1%, ceea ce a declanşat alarma pentru Guvern, care prevăzuse pentru tot anul 2010 o inflaţie de numai 3%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel