Ce îi așteaptă pe funcționarii publici. Scenariile guvernului, document integral

Premierul Dacian Cioloș a declarat, marți, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii că va lua în calcul asumarea răspunderii Executivului  pe pachetul de legi privind reforma administrației.

Referitor la funcția publică, Guvernul pregătește descentralizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice la nivelul fiecărei instituții publice.

Sisemul de recrutare, promovare și evaluare prevede definirea și punerea la punct a unui sistem mixt (concurs național combinat cu recrutare specifică pe post). 

Reforma mai înseamnă separarea palierului politic de palierul administrativ, al funcționarilor publici. Aici se propun trei scenarii de lucru, dintre care unul presupune numirea pe criterii politice a directorilor de deconcentrate, care își vor încheia mandatul odată cu guvernul care i-a numit.

Vezi AICI Direcțiile generale de reformă a administrației publice

Această variantă presupune ca, pe lângă nivelul de demnitar, ministru și secretar de stat, să fie integrați în categoria funcționarilor numiți politic și prefecții și subprefecții, care "vin cu guvernul și pleacă împreuna cu guvernul", a spus Cioloș, luni,  în fața Parlamentului.

În plus, va fi introdusă funcția de  secretar general cu statut de înalt funcționar public, numit strict pe criterii de competență.

- Al doilea scenariu, "puțin mai provocator", după cum a spus Dacian Cioloș, ar presupune "coborârea la nivel de numire politică și la nivelul directorilor generali, ai conducătorilor de agenții și ai directorilor de deconcentrate".

- Un al treilea scenariu de lucru preia în mare parte modelul actual, cu nivelul politic la ministru și la secretar de stat, iar funcționarii, de la prefect în jos, rămân funcționari publici.

Dacian Ciolos a precizat că intenția guvernului este să lanseze în dezbatere publică acest proiect pentru a veni în  Parlament cu un proiect de lege în luna iunie, care ar putea fi aprobat înainte de sfârșitul vacanței parlamentare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel