Cardinalul Mureșan îi cere lui Blaga retragerea unui proiect "rușinos", inițiat de Oltean

Cardinalul Mureșan
Cardinalul Mureșan

Conducătorul Bisericii Greco-Catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, i-a transmis, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în care îi solicită să retragă un proiect legislativ privind retrocedarea proprietăţilor cultelor, iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Cardinalul Lucian Mureşan afirmă în scrisoarea transmisă liderului PDL că vicepreşedintele formațiunii Ioan Oltean a iniţiat un proiect legislativ ce "stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte" în rândul comunităţii greco-catolice.

"Biserica Greco-Catolică a aflat despre iniţierea unui nou proiect legislativ, anti greco-catolic, de către vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, care stârneşte deosebită îngrijorare şi nelinişte în rândul comunităţii noastre. Proiectul respectiv caută prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil. Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti", se arată în scrisoarea cardinalului Lucian Mureşan.

Cardinalul Lucian Mureşan susţine că un proiect similar, 368/2007, iniţiat tot de reprezentanţi ai PDL - între care și actualul vicepreşedinte Ioan Oltean - a prevăzut ca proprietăţile greco-catolice confiscate de comunişti să nu mai fie retrocedate. Asta pe motiv că greco-catolicii sunt mai puţini în România, iar proiectul a fost respins recent de Camera Deputaţilor aproape în unanimitate, cu excepţia unui vot "pentru", dat de un deputat PDL.

Soluția: folosirea alternativă a bisericilor, și de către greco-catolici, și de către ortodocși.

"Soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică pentru rezolvarea situaţiei proprietăţilor greco-catolice aflate în posesia Bisericii Ortodoxe a fost folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice de ortodocşi şi greco-catolici. Acelaşi lucru se practică şi în Occident, unde Biserica Catolică pune la dispoziţia Bisericii Ortodoxe sute de biserici catolice pentru ca ortodocşii români să aibă unde se ruga şi nu e nici o problemă. Din păcate, soluţia practică propusă de Biserica Greco-Catolică a fost refuzată constant de Biserica Ortodoxă în cadrul acestor comisii de dialog, iar din 2004 Biserica Ortodoxă a sistat unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică. Din cauza faptului că greco-catolicii sunt opriţi să se roage în propriile biserici, există comunităţi greco-catolice care şi astăzi se roagă în condiţii improprii, în case particulare ori săli de clasă, în şcoli", se mai arată în scrisoarea transmisă de Întâistătătorul Bisericii Greco-catolice din România.

Cardinalul Lucian Mureşan critică şi faptul că proiectul legislativ care îi nemulţumeşte pe greco-catolici a fost iniţiat fără consultarea reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice, iar modul în care a fost conceput "încalcă libertatea religioasă şi dreptul de proprietate”.

Mureșan îi cere lui Blaga retragerea de îndată a acestui proiect "rușinos"

Capul Bisericii Greco-catolice din România, cardinalul Lucian Mureşan, îi cere preşedintelui PDL Vasile Blaga să retragă de îndată proiectul legislativ "ruşinos" înaintat de deputatul Ioan Oltean.

"Domnul deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreşedintele acestui partid, ca atare acţiunile domniei sale se înţelege că au în spate susţinerea partidului pe care-l reprezintă. Biserica Greco-Catolică cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituţiei. Şi noi suntem români, am contribuit deplin la făurirea României moderne şi dorim să lucrăm pentru binele ţării noastre fără ca libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel", se arată în finalul scrisorii.

Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care propune o serie de modificări şi completări la Decretul-Lege nr.126 din 24 aprilie 1990, privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică). Una dintre cele mai importante modificări propusă de parlamentar prevede ca situaţia juridică a bunurilor care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma şi au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română să fie stabilită de o comisie mixtă formată din reprezentanţii celor două culte, dar care "să ţină seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri", scrie Mediafax.

Iniţiativa legislativă a fost prezentată în 8 mai Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi în aceeaşi zi a fost înaintată Senatului pentru dezbatere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel