Băsescu: Proiectul Roşia Montana ecologizează zona, cianurile vor fi mai puţine decât într-o cafea

base2
base2

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că un avantaj al exploatării de la Roşia Montana este că va ecologiza zona şi dă asigurări împotriva "psihozei cianurii" spunând că poluarea din apă va fi mai mică decât într-o cafea, potrivit specialiştilor.

"Aşa cum arată proiectul, el ecologizează zona. Aşa cum arată proiectul şi asta este esenţial", a spus Băsescu. Preşedintele a explicat că există garanţii că procesele de ecologizare vor avea loc, o parte din bani fiind deja depusă într-un cont al statului român, a declarat acesta într-un interviu acordat Adevărul.

Mai mult, un alt avantaj, potrivit şefului statului, este că vor fi alocaţi 120 de milioane de dolari de către compania canadiană pentru prezervarea patrimoniului istoric.

"Mai toxic cum este acum nu poate fi. Afectarea mediului la Roşia Montana e atât de puternică încât statul ar trebui să cheltuiască sume enorme", a completat preşedintele.

Traian Băsescu spune însă că un dezavantaj este "psihoza cianurii", pe care însă specialiştii o combat: "Din informaţiile pe care le am de la Ministerul Economiei, în contract nivelul de poluare cu cianuri în apa deversată este de 5 părţi pe milion. Spun specialiştii, mai puţin decât într-o cafea. Dacă se va deschide această exploatare o să-i invit pe aceşti specialişti să bea apă din separatoarele de la Roşia Montană", a spus preşedintele râzând şi a precizat că la nivelul tehnic cerut de UE începând cu anul 2018 nivelul cianurii în apă trebuie să fie de maximum 10 părţi pe milion.

Citește și:

Monica Macovei: Proiectul de la Roşia Montană aduce numai pagubă

Adriana Săftoiu: Proiectul Roşia Montană trebuie supus unui referendum local

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel