Aurescu (MAE) a RĂBUFNIT la adresa unui liberal: Este rușinos și inacceptabil

Bogdan Aurescu a răbufnit. Ministrul interimar al Afacerilor Externe i-a dat o replică dură liberalului Radu Carp. 

"Domnul Carp acuză într-un mod cu totul grosolan MAE, cu referire la situaţia răniţilor din clubul Colectiv. (...) Această afirmaţie a domnului Carp în legătură cu implicarea MAE în privinţa tratării în străinătate a românilor răniţi în drama de la Colectiv este o minciună sfruntată. Nu MAE are prerogative în a decide ce pacient trebuie tratat în afara ţării. Susţinerile domnului Carp frizează ridicolul, dar afectează grav reputaţia MAE şi a tuturor colegilor din Centrală şi de la misiunile diplomatice, care au muncit zi şi noapte pentru a asigura asistenţa necesară răniţilor şi familiilor lor, pe baza deciziilor de transfer luate de medicii străini veniţi în România pentru a acorda asistenţă şi a selecta pacienţii pentru transfer", a afirmat Bogdan Aurescu, într-o declaraţie de presă.

Implicarea MAE în Colectiv

Şeful diplomaţiei române a arătat că MAE a ţinut permanent legătura cu autorităţile care au atribuţii în domeniu şi a realizat de urgenţă demersurile necesare pentru a sprijini operaţiunile de transport al răniţilor în spitale din afara ţării. El a enumerat printre aceste demersuri obţinerea aprobărilor de survol pentru aeronavele care au transportat răniţi, preluarea familiilor aparţinătoare şi facilitarea cazării acestora de către misiunile diplomatice, unde acest lucru a fost necesar, asigurarea transportului pe plan local, potrivit Agerpres. Aurescu a menţionat că tot MAE s-a îngrijit de repatrierea corpurilor neînsufleţite ale răniţilor transferaţi în străinătate, iar cheltuielile de repatriere au fost autorizate de conducerea MAE din fondul special pentru situaţii de crize consulare.

"Este ruşinos şi inacceptabil să foloseşti suferinţa unor oameni afectaţi profund pentru un atac politic meschin", consideră ministrul interimar al Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu răspunde și acuzațiilor potrivit cărora ar fi afiliat politic: "Domnul Carp invocă în ce mă priveşte un episod singular, unic, de tangenţă a mea cu sfera politicii interne - de acum 11 ani! - pentru a mă 'colora' politic pentru totdeauna. A fost unica mea experienţă politică de acest fel, care m-a învăţat elocvent care sunt bătăliile care merită să fie purtate - cele de politică externă. Am rămas consecvent acestui crez. Am putut, astfel, să mă ocup, după acel episod izolat, în MAE, timp de 4 ani, 4 luni şi 18 zile de Procesul de la Haga, pe care l-am câştigat, împreună cu echipa din care am făcut parte, pentru România - cea mai mare extindere de drepturi suverane şi jurisdicţie suverană a României de la Marea Unire din 1918. Apoi m-am ocupat de multe alte proiecte importante. (....) Ceea ce am făcut este cunoscut şi palpabil. Iar singura mea afiliere politică este faţă de politica externă a României".

"Amuzantă şi ridicolă în acelaşi timp"

Ministrul s-a referit şi la episodul alegerilor prezidenţiale din 2014, transmiţându-i lui Carp că acuzaţia potrivit căreia a fost secretar de stat în timpul alegerilor de anul trecut este "amuzantă şi ridicolă în acelaşi timp".

"Am fost secretar de stat din anul 2009 până în anul 2014 şi nu cred că mi se poate imputa buna sau proasta organizare a proceselor electorale - în care MAE a fost implicat conform competenţelor sale legale - în toţi cei 6 ani când am fost secretar de stat în timpul guvernărilor Boc, Ungureanu, Ponta. În calitate de secretar de stat pentru afaceri strategice în noiembrie 2014, nu am avut absolut nicio atribuţie sau implicare în organizarea alegerilor. De altfel, niciodată ca secretar de stat în toţi aceşti 6 ani nu am avut responsabilităţi în organizarea şi desfăşurarea alegerilor în străinătate, deşi numeroase scrutine s-au desfăşurat în această perioadă. Cât am fost secretar de stat am colaborat cu toţi miniştrii de externe din guvernele Boc, Ungureanu şi Ponta, aceştia fiind reprezentanţi ai întregului spectru politic - PSD, UNPR, PDL, PNL, ceea ce - în mod evident - nu m-a afiliat politic niciunui partid", a declarat Aurescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel