Ankara. Ministrul Oprea, soluții pentru echilibrarea balanței comerciale cu Turcia

Creșterea exporturilor românești, echilibrarea balanței comerciale și dezvoltarea investițiilor companiilor turcești în România au fost principalele teme abordate în discuțiile bilaterale de la Ankara de Ștefan-Radu Oprea, ministrul mediului de afaceri.

Ministrul Oprea a făcut parte din delegația guvernamentală condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, care s-a aflat luni într-o vizită oficială în Turcia. În întâlnirile cu doamna Gonca Yilmaz Batur, ministrul adjunct al Comerțului, și cu liderii Uniunii camerelor de comerț, industrie și burselor din Turcia, Ștefan-Radu Oprea a prezentat stadiul relațiilor bilaterale și a propus soluții pentru echilibrarea balanței comerciale, prin creșterea exporturilor românești, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat primit la redacție.

Partea română a invitat companiile turcești să investească în România, având în vedere accesul pe piața UE și tradiția bună a cooperării între cele două medii de afaceri. De asemenea, s-a stabilit organizarea, până la sfârșitul anului 2018, a celei de-a XXVII-a reuniuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, care va fi co-prezidată de doamna Ruhsar Pekcan, ministrul Comerțului din Turcia.

Principala piață de export a României

"Turcia este principala piață de export a României din spațiul extracomunitar. Oportunitățile sunt imense. În discuțiile cu președintele Recep Tayyip Erdogan, s-a stabilit ca țintă depășirea pragului de 10 miliarde de dolari la capitolul valorii schimburilor comerciale. De asemenea, s-a dat semnalul politic pentru cooperarea pe piețe terțe și pentru încurajarea investițiilor turcești în România", a declarat Ștefan-Radu Oprea.

În primele șapte luni ale anului 2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turcia a fost de 4,06 miliarde USD, din care exporturi în valoare de 1,59 mld. USD și importuri în valoare de 2,47 mld USD.

La 31 august 2018, erau înregistrate în România 15.312 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 708,99 milioane USD, adică 1,16% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 17 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada decembrie 1990 – august 2018, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel