Ponta prezice închisoare pentru Băsescu. Care ar fi vulnerabilitățile președintelui

Premierul Victor Ponta a opinat, luni seară, că președintele Traian Băsescu "ar putea să ajungă la închisoare după ce îşi încheie mandatul". Numele șefului statului a fost implicat în mai multe dosare de-a lungul timpului, însă o decizie a Curții Constituționale reduce semnificativ numărul vulnerabilităților președintelui și lasă cu șanse mici de îndeplinire predicția primului-ministru.

"Închisoare după încheierea mandatului"

"Traian Băsescu ar putea să ajungă la închisoare după ce îşi încheie mandatul. Afacerile care au spoliat statul român după 2005 sunt legate, direct sau indirect, de Traian Băsescu. De aceea sunt sigur că, după decembrie, Traian Băsescu va avea mult de răspuns în faţa justiţiei. Dacă Mircea Băsescu este cercetat, dacă sunt şi alţii, cred că va fi toată lumea cercetată, dacă a încălcat legea", a declarat Victor Ponta, în emisiunea "Ediţia de Seară", de la România Tv.

Citește și: Scenariu sumbru. Traian Băsescu ar putea ajunge la închisoare, susține Victor Ponta

Cazuri în care este implicat numele lui Traian Băsescu

Numele lui Traian Băsescu a fost implicat în mai multe dosare de-a lungul timpului, începând cu anii '90:

- Dosarul "Flota", cu fapte cuprinse între 1991-1999;

- Dosarul "Casa din Mihăileanu", cu fapte săvârșite în 2003;

- posibile noi dosare ce ar putea ieși la iveală din perioada de primar al Capitalei, legate de retrocedări sau de alte posibile infracțiuni;

- Dosarul Mircea Băsescu - Bercea Mondial, în cazul în care Justiția va dovedi vreo implicare a șefului statului;

- Cazul "Nana", cu telefonul dat ministrului Finanțelor pentru menținerea lui Radu Ghețea în fruntea CEC Bank;

- Dosarul în care este acuzat de șantaj de către Gabriela Firea;

CCR: Băsescu nu a avut imunitate 

Prin decizia 284 din 21 mai 2014, CCR a stabilit în unanimitate că președintele României nu se bucură de altă imunitate decât cea de care beneficiază parlamentarii conform Constituției.

Citește și: LuJu: CCR a decis că BĂSESCU nu are IMUNITATE diferită de a parlamentarilor


În aceste condiții, precizarea CCR pare să anuleaze, prin prescripție, faptele de care este acuzat Traian Băsescu în dosare precum "Flota" sau "Casa din Mihăileanu", săvârșite în urmă cu mai bine de un deceniu. De asemenea, eventuale alte dosare din perioada petrecută ca primar al Bucureștiului ar fi prescrise.

Președintele se poate apăra spunând că nu el a cerut sau invocat imunitatea de care s-a bucurat. Actualul judecător al CCR, Daniel Morar, este cel care a susținut public faptul că șeful statului are imunitate. Deci dacă cineva a greșit în acest caz, acela nu este Traian Băsescu.

Cazurile recente l-ar putea face vulnerabil pe Băsescu

Președintele rămâne cu vulnerabilitățile reprezentate de cazurile recente în care a fost vehiculat numele său, precum "Nana", "Gabriela Firea" sau "Mircea Băsescu - Bercea Mondial". Prescripția nu a intervenit pentru faptele de care este acuzat Traian Băsescu în aceste situații.

În cazul "Nana", situația seamănă cu cea din "Trofeul Calității", unde judecătorii au transmis că nu se poate dovedi că Adrian Năstase a știut de faptele respective, însă i-au folosit, fapt pentru care l-au condamnat pe fostul premier. Traian Băsescu are și un telefon dat către Daniel Chițoiu în acest caz, iar dacă se judecă în același spirit, cazul "Nana" ar putea reprezenta o vulnerabilitate pentru șeful statului.

În cazul "Gabriela Firea", unde președintele este acuzat de șantaj, șeful statului a avut mai multe intervenții prin care a încercat "să-și asigure spatele". A susținut că a fost o declarație politică, a trecut de la amenințare la insultă, spunând că Gabriela Firea este imposibil de suportat de către bărbați și a transmis că a primit multe plângeri din partea locuitorilor din Voluntari, motivând astfel declarația făcută.

Vezi și: Președintele Băsescu o amenință pe Gabriela Firea


Mai rămâne cazul "Mircea Băsescu - Bercea Mondial", unde Justiția va arăta dacă președintele Traian Băsescu a avut sau nu vreo implicare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel