Băsescu: România are o vecinătate imediată cu Rusia

basescu traian
basescu traian

Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, de pe aeroporul Henri Coandă, că documentele summit-ului NATO din 4-5 septembrie trebuie "să reflecte importanța strategică a Mării Negre". 

Șeful statului a arătat că țările din Estul Europei trebuie să fie principalii beneficiari ai reașezării forțelor militare ale NATO pe teritoriul Europei.

Președintele Băsescu a enumerat subiectele care vor ține agenda summit-ului NATO din septembrie.

"Echilibrarea geografică a resurselor militare ale Alianței pe teritoriul UE (...) România și Bulgaria ar trebui tratate cu atenție, având în vedere realitățile. România are o frontieră de 649 km cu Ucraina, frontieră terestră, fluvială și maritimă. Iar odată cu anexarea ilegală a Crimeei, practic, avem o vecinătate imediată pe frontiera zonei economice exclusive a României cu Federația Rusă. O altă prioritate este reflectarea în documentele summit-ului a importanței strategice a Mării Negre. În sfârșit, încurajarea parcursului către NATO a Georgiei și a Muntenegrului e un alt obiectiv pe care îl avem pentru următorul summit și am dori să fie susținut de toate țările est-europene", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a punctat că alte două teme de discuție vor fi "asumarea de către toate statele a alocării de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare" și "redefinirea relației NATO-Rusia".

Președintele României participă, marți, la reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, de la Varșovia.

Bogdan Chirieac: Război în interiorul NATO?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel