Urmărește emisiunea live


Ziua Drapelului Național, sărbătorită în marile orașe

Ziua Drapelului Naţional a fost  sărbătorită marţi, printr-o ceremonie publică care a avut loc în Piaţa Tricolorului din Bucureşti, în faţa Palatului Cercului Militar Naţional.  Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie.

[caption id="attachment_195380" align="alignnone" width="640" caption="Foto: Mediafax"][/caption]

Ceremonia a fost  organizată de MApN împreună cu Prefectura şi Primăria Capitalei, Drapelul Naţional fiind  binecuvântat de un preot militar şi ridicat pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului naţional al României.

Cu acest prilej, președintele Traian Băsescu îi îndeamnă pe români să arboreze şi să cinstească cum se cuvine Tricolorul Românesc, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Drapelului Naţional.

 "26 iunie a fost instituită, prin lege, Ziua Drapelului Naţional. Simbol al luptei poporului român pentru libertate, Drapelul Naţional aminteşte fiecărui cetăţean român datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României", se arată în mesajul preşedintelui, dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială.

"Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei Revoluţiei de la 1848, când Guvernul provizoriu de la Bucureşti a promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional. Astfel, s-a stabilit ca Tricolorul - roşu, galben şi albastru - să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, purtând deviza Dreptate şi frăţie, acordându-i-se şi denumirea de «stindard al libertăţii». Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, măreţele momente ale istoriei noastre, Independenţa din 1877 şi Marea Unire din 1918, luptele purtate în cele două războaie mondiale, s-au desfăşurat toate sub semnul Drapelului Naţional. Este de datoria noastră să ne aplecăm mereu asupra trecutului şi să respectăm eroismul înaintaşilor", menţionează Băsescu.

 În mesajul premierului se arată că Executivul  salută Ziua Drapelului Naţional.

"Mândria de a fi român o regăsim, astăzi, în fiecare moment în care drapelul naţional este ridicat cu onor, fie că vorbim de festivităţi obişnuite, de celebrarea unor victorii ale românilor sau de comemorarea unor eroi", se arată în mesajul premierului.

 Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, marţi, la ceremonia de Ziua Drapelului Naţional, că pentru militari, dar şi pentru sportivi, artişti şi olimpici, drapelul este simbolul sacru.

 "Pentru militari, drapelul este simbolul sacru. Jurăm credinţă patriei cu mâna pe tricolor, luptăm sub faldurile drapelului naţional, defilăm cu acest simbol naţional în fruntea formaţiei şi acoperim coşciugul eroului căzut la datorie", a spus Corneliu Dobriţoiu, care a adresat cadrelor militare "chemarea" de a da dovadă de un spirit civic şi patriotic înălţător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel